Культура харчування Мета




Скачати 31.55 Kb.
НазваКультура харчування Мета
Дата конвертації27.03.2013
Розмір31.55 Kb.
ТипДокументы
uchni.com.ua > Біологія > Документы
Культура харчування

Мета: закріпити поняття збалансо­ване, раціональне харчування, динамі­ка вживання їжі; формувати уявлен­ня про гігієну і правила харчування; довести дітям шкідливість недоїдан­ня та переїдання; розвивати інтерес до опанування культури харчуван­ня; виховувати санітарно-гігієнічні навички.

ХІД БЕСІДИ

1. Актуалізація опорних знань. Бесіда.

  • Що є неодмінною умовою життя людини?

  • Чим їжа забезпечує наш організм?

  • Скільки ми повинні вживати їжі?

  • Які правила вживання їжі ви знаєте?

  • Яке харчування називають правильним?

  • Чому ми повинні вживати різноманітну їжу?

  • Як називаються основні вживання їжі?

2. Повідомлення теми.

— Наше здоров'я здебільшого залежить від того, як ми харчуємось. Сьогодні поговоримо про шкідливість недоїдань та переїдань.

3. Проблемне питання.

— До чого може призвести недоїдання?

— Чому ми повинні дотримуватись режиму харчування?

^ Розповідь учителя

їжа є будівельним матеріалом, і вона теж неоднакова за своїм складом і значенням для організму. До складу продуктів харчування входять білки, жири, вуглеводи. Білки містяться в м'ясі, рибі, яйцях, молоці, кефірі, квасолі, горосі. Багатими на жири є вершкове масло, рослинні олії. Багатими на вуглеводи є мед, цукор, хліб, картопля, рис, манна, вівсяна та інші крупи, фрукти, овочі. Білки є будівельним матеріалом для організму, з них утворюються нові клітини, і завдяки цьому людина росте.

Жири відновлюють витрати тепло­вої енергії. Вони потрібні для зігрівання організму.

Вуглеводи витрачаються для роботи м'язів (фізична праця, рух, дихання, робота серця та інших органів).

Вживаючи прості вуглеводи (солодощі) протягом усього дня й після їжі, їх необхідно запивати рідиною (молоком, чаєм, водою). Причому ріди­ни повинно бути в 10—12 разів біль­ше, ніж солодощів.

Не можна вживати у надлишку про­дукти, багаті на складні вуглеводи (білий хліб, печиво, булки, торти, тістечка).

Захоплення солодощами, особливо, якщо людина недостатньо рухається, призводить до ожиріння.

Яку шкоду завдає людині недоїдан­ня та переїдання?

Переїдання призводить до переван­таження організму і хвороб.

Неперетравлена їжа «з'їдає» того, хто її їв. Тому з-за столу потрібно вста­вати без відчуття важкості в шлунку і з легким відчуттям голоду.

Недоїдання також небезпечне для ор­ганізму, оскільки він не отримує не­обхідних поживних речовин.

На дошці — малюнки. Розкладіть їх на три групи: в першу групу — страви, які краще з'їсти на сніданок; у дру­гу — страви, що краще їсти на обід; у третю — страви, що можна їсти на вечерю.

3. Відгадування загадок.

  • Латка на латці, посередині криць.

  • Хто без болю і печалі доводить до сліз?

  • Сидить дівчина в коморі, а коса
    надворі.

4. Читання вірша В. Дворедької «Салат».

Ми огірочок поріжем тоненько нашаткуєм капусту дрібненько, Ще насічемо петрушки і кропу, Трохи підсолимо, знімемо пробу. От і настала сніданку пора,— їжте поживний салат, дітвора!

5. Читання правил із дошки.

  • Необхідно старанно пережовувати Їжу.

  • Під час 'їжі не можна читати, говорити, сміятись.

  • Вечеряти потрібно не пізніше, ніж за 2 години до сну.

  • Переповнений шлунок заважає нормальній роботі серця та легенів.

  • На вечерю шкідливо їсти багату на білки їжу. Вона стає причиною неспокійного сну.

  • Недоїдання та переїдання шкідливі для здоров'я.

6. Підсумок.

— Поживність продуктів залежить від наявності в них білків, жирів та вуглеводів. Вони потрібні організмові у точно визначеній кількості.

Денна норма молодшого школяра Білки — 80 г; жири — 80 г; вуглеводи — 325 г.

Недостатня кількість білків жирів, вуглеводів призводить до виснажен­ня організму. Але більшої шкоди за­вдає їх надлишок. Переїдання при­зводить до перевантаження організму, ожиріння та хвороб. Тому необхідно привчитися їсти в міру, щоб спожи­те могло перетравитися.

Додати документ в свій блог або на сайт

Схожі:

Культура харчування Мета iconУрок №5 (Основи здоров’я 6 клас) Тема: Вікові вимоги до харчування підлітків
Мета: сформувати в учнів поняття про раціональне харчування та особливості харчування в підлітковому віці

Культура харчування Мета iconХарчування І здоров'я людини Мета
Мета: вчити учнів встановлювати взаємозв'язок між цінністю продукту й фізичним розвитком; продовжувати формувати вміння правильно...

Культура харчування Мета iconКонспект уроку Основи здоров 'я 6 клас Тема. Продукти харчування наші друзі І вороги Мета
«продукти харчування», пригадати назви українських народних страв, та технологію їх приготування; визначити залежність здоров'я людини...

Культура харчування Мета icon6. Безоплатне харчування учнів у навчальних закладах з денною формою...
Цей Порядок визначає механізм організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах незалежно від їх підпорядкування,...

Культура харчування Мета iconСвято здоров’я Мета
Мета. Формувати поняття про правильне харчування, уявлення про значення здоров’я у житті людини. Виховувати дбайливе ставлення до...

Культура харчування Мета iconПроект «шкільне харчування»
При цьому правильно розроблене й професійно організоване харчування дитини забезпечує нормальний фізичний розвиток, запобігає багатьом...

Культура харчування Мета iconУроку на тему : «Значення правильного харчування в житті людини»
Обладнання та матеріали: проектор, екран, таблиця «Споживні речовини», конверт з пазлами, презентація «Основи харчування», гра «Колесо...

Культура харчування Мета iconМетодичні рекомендації щодо проведення обласної учнівської олімпіади...
Ьтури є підвищення якості викладання предмета «Фізична культура» в загальноосвітніх навчальних закладах, виявлення творчих здібностей...

Культура харчування Мета iconМетодичні рекомендації щодо проведення районної учнівської олімпіади...
Ьтури є підвищення якості викладання предмета «Фізична культура» в загальноосвітніх навчальних закладах, виявлення творчих здібностей...

Культура харчування Мета iconПрограма для загальноосвітніх навчальних закладів художня культура
Художня культура” (10-11 кл.) здійснювалась відповідно до Державного стандарту базової І повної загальної середньої освіти в галузі...

Додайте кнопку на своєму сайті:
Школьные материалы


База даних захищена авторським правом © 2013
звернутися до адміністрації
uchni.com.ua
Головна сторінка