Сучасна концепція збалансованого вигодовування дітей. Вигодовування дітей раннього віку. Принципи дієтотерапії при різних захворюваннях у дітей




Скачати 337.77 Kb.
НазваСучасна концепція збалансованого вигодовування дітей. Вигодовування дітей раннього віку. Принципи дієтотерапії при різних захворюваннях у дітей
Сторінка1/4
Дата конвертації26.02.2013
Розмір337.77 Kb.
ТипДокументы
uchni.com.ua > Туризм > Документы
  1   2   3   4


ТЕМА: СУЧАСНА КОНЦЕПЦІЯ ЗБАЛАНСОВАНОГО ВИГОДОВУВАННЯ ДІТЕЙ. ВИГОДОВУВАННЯ ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ. ПРИНЦИПИ ДІЄТОТЕРАПІЇ ПРИ РІЗНИХ ЗАХВОРЮВАННЯХ У ДІТЕЙ.
мЕТА: удосконалити знання лікарів за спеціальністю “Загальна практика-сімейна медицина з питань сучасного ведення лактації, основних принципів природного та штучного вигодовування.
ПЛАН ЛЕКЦІЇ.

  1. Вступ. Значення природного вигодовування.

  2. Роль природного вигодовування для немовляти і його матері.

  3. Склад грудного молока.

  4. Будова молочної залози і регуляція лактації.

  5. Основні принципи успішного природного годування.

  6. Сучасне ведення природного годування на різних етапах лактації.

  7. Протипокази до годування грудьми з боку матері і дитини.

  8. Тактика педіатра при порушеннях лактаційної функції.

  9. Принципи змішаного та штучного годування.


Ключові слова: немовля, грудне молоко, молозиво, лактація, молочна залоза.
^ Природне вигодовування (ПрВ) – єдиний спосіб годування немовляти, що чинить унікальну біологічну дію на здоров’я. Найсучасніші наукові дослідження переконливо підтвердили принципову незамінимість ПрВ для оптимального розвитку дитячого організму. ПрВ виконує широке коло життєво важливих функцій не тільки поживного і захисного характеру, але й найтоншої регуляції – управління розвитком і диференціаціями різних органів і систем малюка. Протягом перших 4-6 місяців ПрВ практично повністю забезпечує дитину харчовими і біологічно активними речовинами.

Роль природного вигодовування визначається його харчовою цінністю, функцією імунобіологічного захисту та ендокринної регуляції. Важливими є особлива психоемоційна атмосфера, яка виникає між мамою і немовлям під час годування, а також віддалені наслідки ПрВ для психічного і соматичного здоров’я дитини.

^ 1. Харчова цінність.

Перш за все грудне молоко – ідеальна їжа для немовлят. Воно дивовижно пристосовано до всіх особливостей травлення і обміну речовин кожного новонародженого малюка. Білковий, жировий, вуглеводний компоненти жіночого молока, вітаміни, мінеральні речовини – тонко і індивідуально відповідають потребам дитини, а деякі речовини, що входять до складу молока – унікальні. Це – таурин, поліаміни, карнітин, інозітол, докозогексаєнова, ейкозопентаєнова жирні кислоти. Ці речовини є ессенціально необхідними для розвитку і формування ЦНС, фоторецепторів сітківки ока та ін.

2. ^ Захисна роль жіночого молока забезпечується вмістом у жіночому молозиві і молоці цілої низки специфічних і неспецифічних антиінфекційних факторів, секреторного імуноглобуліну А у високій концентрації, IgA, IgМ, IgG, IgE, живих клітинних елементів (нейтрофіли, макрофаги), лактоферину, лізоциму, біфідус-фактору, комплементу, парамінобензойної кислоти (захист від малярії), антистафілококового фактору та інших, які також сприяють формуванню власної повноцінної системи імунітету. Значна роль грудного молока в профілактиці харчової алергії.

3. ^ Регуляторна роль жіночого молока пов’язується з наявністю в ньому різних гормонів (гіпоталамічних рілізинг-гормонів, гіпофізарних, тиреоїдних, стероїдних, підшлункової залози, простагландинів), ферментів (пепсину, трипсину, ліпази, амілази та ін.), ростових факторів (епідермального, інсуліноподібного, нейроросткового). Ці речовини забезпечують фізіологічний перехід від гемотрофного до лактотрофного харчування новонародженого, сприяють дозріванню в першу чергу, травного тракту дитини, запобігають перевантаженню гіпоталамо-гіпофізарної системи новонародженого, регулюють процеси асиміляції і синтезу білка.

4. ^ Психоемоційний аспект. ПрВ відіграє важливу роль у процесах розвитку психоемоційних взаємовідносин між матір’ю і дитиною. Сьогодні саме годування грудьми розглядається як могутній емоційний стимул у процесі становлення психічних функцій дитини. Відмічено, що під час годування грудьми між матір’ю і дитиною встановлюється особлива близкість, яка зберігається на довгі роки, а по деяких даних на все життя.

Таким чином, для повноцінного розвитку дитини грудне вигодовування має надзвичайно велике значення: це контакт з мамою, звичні запахи і смаки, тілесний комфорт, задовільнення рефлексу смоктання, почуття безпеки, джерело їжі і життя, налагодження всіх функцій організму, становлення і розвиток імунної, нервової та ендокринної систем. При відсутності грудного вигодовування неможливо виростити дитину, гармонійною у всіх відношеннях.

^ Віддалений вплив ГрВ на здоров’я матері і дитини. Сучасними науковими дослідженнями доведено, що ризик розвитку у майбутньому ожиріння, атеросклерозу, цукрового діабету, хронічних захворювань органів травлення, а також стоматологічних порушень значно нижчий у немовлят, які годувались грудьми, ніж у дітей, які вигодовувались штучними сумішами.

ПрВ позитивно впливає на здоров’я матері. В першу чергу, сприяє нормальному перебігу післяпологового періоду (зменшує ризик кровотеч, анемії, гнійносептичних захворювань). ГрВ – це надійний фізіологічний метод запобігання непланової вагітності. Воно сприяє профілактиці мастопатій, пухлин молочних залоз, матки, яйників у майбутньому.

І нарешті, тільки годуючи дитину грудьми, жінка відчуває ні з чим незрівняне щастя материнства.

^ Склад грудного молока змінюється в залежності від періоду лактації: протягом перших 2-3 днів після пологів виділяється молозиво, потім – перехідне молоко, а з 2-го тижня – зріле молоко.

Кількість молозива – від 10-100 мл, в середньому – 30 мл на добу.

Щільність молозива висока за рахунок великого вмісту білку, який представлений, в основному альбумінами та імуноглобулінами. Вміст лактози, жиру і водорозчинних вітамінів значно нижчий, ніж у зрілому молоці, а жиророзчинних вітамінів та деяких мінеральних речовин (Na, Zn) – більший. Молозиво має велику енергетичну цінність (150 ккал/100мл або 628 кДж/100мл), тоді як зріле молоко – 64,5 ккал/100 мл або 272 кДж/100мл. Тому навіть невелика кількість молозива задовольняє потребу новонародженого у всіх поживних речовинах.

Молозиво вміщує такий високий рівень імуноглобулінів та інших захисних факторів, що його можна розглядати не тільки як продукт харчування новонародженого, але як біологічно активну речовину, яка забезпечує адаптацію дитини до умов позаутробного існування і захист від цілого ряду інфекцій.

Склад грудного молока може змінюватись і протягом доби, і навіть у процесі одного і того ж годування немовляти: перші порції молока містять більше білку та мінеральних речовин, останні порції – більше жирів.

У цілому ж індивідуальні коливання складу молока залежать від багатьох причин, насамперед від особливостей організму кожної жінки, її стану здоров’я, харчування, способу життя.

ГрВ являє собою трансформацію системи “мати - молочна залоза - нативне молоко - дитина”. Конструкція системи змінюється (замість пуповини сосок і захват його губами дитини), та зберігається її суть – високий ступінь взаємозвязку дитини і материнського організму.
  1   2   3   4

Схожі:

Сучасна концепція збалансованого вигодовування дітей. Вигодовування дітей раннього віку. Принципи дієтотерапії при різних захворюваннях у дітей iconМіністерство охорони здоров'я україни наказ від 9 березня 2000 року...
Про впровадження Програми "Підтримка грудного вигодовування дітей в Україні на 2000 2005 роки"
Сучасна концепція збалансованого вигодовування дітей. Вигодовування дітей раннього віку. Принципи дієтотерапії при різних захворюваннях у дітей iconХудожньо-естетичний розвиток дітей з використанням засобів театрального мистецтва
Виховання гігієнічних та валеологічних знань, умінь та навичок у дітей раннього та дошкільного віку
Сучасна концепція збалансованого вигодовування дітей. Вигодовування дітей раннього віку. Принципи дієтотерапії при різних захворюваннях у дітей iconХудожньо-естетичний розвиток дітей з використанням засобів театрального мистецтва
Виховання гігієнічних та валеологічних знань, умінь та навичок у дітей раннього та дошкільного віку
Сучасна концепція збалансованого вигодовування дітей. Вигодовування дітей раннього віку. Принципи дієтотерапії при різних захворюваннях у дітей iconПсихологічні особливості дітей молодшого віку (5–7 років)
Якщо є можливість, то викладач формує групи з дітей близького віку, але іноді такої можливості немає, І дуже важко працювати з дітьми...
Сучасна концепція збалансованого вигодовування дітей. Вигодовування дітей раннього віку. Принципи дієтотерапії при різних захворюваннях у дітей iconІ. Основні підсумки діяльності відділу освіти за 2013 рік
Для покращення охоплення дітей дошкільною освітою при школах відкрито групи короткотривалого перебування дітей старшого дошкільного...
Сучасна концепція збалансованого вигодовування дітей. Вигодовування дітей раннього віку. Принципи дієтотерапії при різних захворюваннях у дітей iconФормування життєвих компетенцій дітей дошкільного віку
Сучасна система освіти переживає процес оновлення. Існує тенденція до пошуку нових підходів щодо виховання та навчання дітей, реалізації...
Сучасна концепція збалансованого вигодовування дітей. Вигодовування дітей раннього віку. Принципи дієтотерапії при різних захворюваннях у дітей iconПрограма адаптаційних занять мета програм и розвиток у дітей раннього...
Мета програми — розвиток у дітей раннього віку навичок, які б сприяли ус­пішній адаптації, збереженню здоров'я дитини
Сучасна концепція збалансованого вигодовування дітей. Вигодовування дітей раннього віку. Принципи дієтотерапії при різних захворюваннях у дітей iconПлан роботи відділу освіти Миколаївської райдержадміністрації на 2013 рік затверджую
Для покращення охоплення дітей дошкільною освітою при школах відкрито групи короткотривалого перебування дітей старшого дошкільного...
Сучасна концепція збалансованого вигодовування дітей. Вигодовування дітей раннього віку. Принципи дієтотерапії при різних захворюваннях у дітей iconОрганізація діяльності дітей раннього віку в кризовий період. Збірка матеріалів

Сучасна концепція збалансованого вигодовування дітей. Вигодовування дітей раннього віку. Принципи дієтотерапії при різних захворюваннях у дітей iconОсобливості імунної відповіді при інфекційних процесах. Особливості...
Тема: Особливості імунної відповіді при інфекційних процесах. Особливості перебігу інфекційних хвороб у дітей раннього віку. Віл-інфекція:...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Школьные материалы


База даних захищена авторським правом © 2014
звернутися до адміністрації
uchni.com.ua
Головна сторінка