Значення риб у житті людини. Рибне господарство. Охорона риб




Скачати 83.37 Kb.
НазваЗначення риб у житті людини. Рибне господарство. Охорона риб
Дата конвертації20.11.2013
Розмір83.37 Kb.
ТипДокументы
uchni.com.ua > Біологія > Документы
Тема. Значення риб у житті людини. Рибне господарство. Охорона риб. 
Цілі уроку: на основі вже наявних знань і особистого досвіду розвивати уявлення учнів про значення риб у житті людини; розглянути вплив діяльності людини на життя риб; підвести до висновку про необхідність охорони, раціонального використання й відновлення рибних багатств; продовжити вдосконалення вмінь працювати з підручником. 
Обладнання: підручник, робочий зошит, комп’ютер, інтерактивна дошка. 
Тип уроку: комбінований. 
Хід уроку. 
І. Організаційний момент. 
ІІ Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності учнів. 
1. Ознаки класів риб ( демонстрація слайдів) 
Учитель. На минулому уроці ми з вами говорили про різноманітність кісткових риб та їх роль у водних екосистемах. Щоби перейти до теми сьогоднішнього уроку, давайте згадаємо, які існують класи риб і які основні ознаки для них характерні. 
Перед вами записи, де з’єднано всі ознаки різних класів риб. 
Наше завдання – розплутати ці записи. 
Клас Хрящові риби - ------------------------ 
Клас Кісткові риби - ------------------------- 
1. Розміри – до 20 м. 
2. Наявність зябрових кришок. 
3. Перебувають у постійному русі. 
4. Немає шиї. 
5. Наявність ребер. 
6.Наявність плавального міхура. 
7. Наявність бризкальців. 
8. 5-7 пар зябрових щілин. 
9. Луска складається з дентину. 
10. Хрящовий скелет зберігається в дорослому стані. 
11. Наявність спірального органа. 
12. Парні плавці розташовані в горизонтальній площині. 
13. Скелет плавців представлений кістковими променями. 
14. В усіх представників є рострум. 
15. Бічна лінія. 
16. Можуть бути глоткові зуби. 
17. Нерівнолопатевий хвостовий плавець. 
18. На лусці є річні шари. 
Правильні відповіді 
Клас Хрящові риби: 1, 3, 4, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 17. 
Клас Кісткові риби: 2, 4, 5, 6, 12, 13, 15, 16, 18. 

2. Запитання. 
1. Яке значення в житті риб мають форма і колір тіла? 
2. Як риби пристосовані до життя у воді? 
3. Чи можемо ми говорити про відносність цих пристосувань? 
4. Яка існує залежність між турботою про нащадків риб і кількістю відкладеної ікри? 
ІІІ. Вивчення нового матеріалу ( з елементами закріплення) 
1. Значення риб у житті людини та її господарській діяльності (демонстрація слайдів) 
Позитивне значення. 
1. Цінний продукт харчування. 
Скумбрія – цінна промислова риба. М'ясо в неї жирне ( до 16, 5 % жиру), багате на вітамін В12, без дрібних кісток, ніжне й смачне. М'ясо судака вважають дієтичним продуктом – жирність його мінімальна. Харчова цінність судака дуже велика – вміст білків у ньому перевищує 18 %. У м’ясі судака є вісім незамінних амінокислот, крім того, міститься багато мінеральних речовин, необхідних людині ( фосфор, калій, йод, молібден, манган та ін..). 
2. Джерело вітаміну А і D. 
Вітаміни А і D – вплив на організм ( сировиною для одержання риб’ячого жиру є печінка тріскових риб): 
Сприяє поліпшенню зорових функцій; 
Поліпшує адаптацію зору до темряви; 
Підвищує бар’єрну функцію слизових оболонок; 
Сприятливо впливає на структуру шкірних покривів; 
Сприяє зміцненню кісткової тканини; 
Активізує природні захисні сили організму. 
3. Риб’ячий жир застосовують у харчовій промисловості, медицині, для технічних потреб. Залежно від якості жир поділяють на медичний і ветеринарний. Установлено, що риб’ячий жир підвищує вміст в організмі гормону серотоніну – гормону гарного настрою ( сприяє боротьбі з депресією), знижує агресивність, пригнічує виділення гормонів стресу, які викликають спазм кровоносних судин, що живлять серцевий м’яз, і гальмує процеси зміни мозку, які призводять до втрати пам’яті й слабоумства. 
Протипоказання для вживання риб’ячого жиру: 
Якщо до нього спостерігається підвищена чутливість організму ( алергійні реакції); 
Якщо в крові міститься велика кількість кальцію й вітаміну D; 
У разі каменів у сечо- й жовчовивідних шляхах; 
У разі підвищеної функції щитовидної залози. 
4. Рибне борошно – корм для сільськогосподарських тварин, мінерально - органічне добриво ( тук). 
5. Шкіра – сировина для виготовлення промислових товарів. 
Зараз на ринку з’явилися вироби зі шкіри риб. Вони ще не мають значного поширення, але фахівці вважають, що це новий етап у розвитку промислового виробництва. От що говорять розробники технології з Астрахані Ірина Водовозова й Сергій Сколков: « Риб’яча шкіра втричі перевищує за міцністю шкіру великої рогатої худоби. Перед тим як риб’яча шкіра йде на пошиття виробів, вона проходить до п’ятдесяти процесів обробки – очищення, знежирення, дублення й багато чого іншого. Кінцевий продукт – сіро – тілесні лоску точки, які ми фарбуємо в усілякі кольори». 
Негативне значення 
Як це зазвичай буває, поряд із гарним завжди є щось негативне. Те саме можна сказати й про риб у житті людини. Коли ми говорили про тип Плоскі черви, то згадували котячу двоустку й стьожка широкого. Ці черви є паразитами людини, і передають їх нам риби. Так, та риба, яку ви із задоволенням їсте. Тому, купуючи живу або заморожену рибу, потрібно бути уважними. Слід запам’ятати головне: 
1. Не можна купувати рибу у випадкових людей. 
2. Під час покупки необхідно уважно оглянути зовнішній вигляд риби, щоби бути впевненим у свіжості продукту. 
3. Якщо під час патрання в порожнині тіла було виявлено червів, таку рибу краще викинути, а ніж, стіл, дошку обробити, щоб уникнути зараження яйцями або личинками гельмінтів. 
2. Завдання для учнів. 
Учитель. Деякі народи світу, зокрема народи Півночі, мають національні страви типу строганіни. Вони заморожують сиру рибу й потім нарізають її м'ясо у вигляді стружки, поливають її приправою та їдять. У представників цих народів зараженість котячою двоусткою дуже велика. 
Питання до учнів. Фахівці – гельмінтологи порівнюють уживання в їжу суші з подорожжю мінним полем. Як ви думаєте чому? 
Учитель. Досить часто людям трапляються отруйні представники риб. Т азнову, або через незнання, або з власної дурості, вони часто стають жертвами цих тварин. Тобто людина йде по мілкововоддю й не дивиться під ноги, навіть якщо висить попередження про те, що тут трапляються деякі види отруйних риб. Як результат, людина може наступити на рибу, яка затаїлася, і постраждати. Риба не винна – вона просто захищала своє життя. Почастішали випадки загибелі нирців на пляжах південних регіонів. Ви знаєте, як часто тягнуться руки до чогось цікавого, яскравого, особливо якщо це тропічна рибка. Але мало хто згадує про те, що говорили на уроках біології: яскраве забарвлення – показник небезпеки виду. І це також призводить до загибелі людини. 
Крім того, люди можуть добровільно використовувати в їжу отруйну рибу. 
Питання до учнів. Назвіть, будь ласка, рибу й країну. 
Учитель. Так, у Японії національною вважають страву з риби – собаки, або фугу. Кухар вчиться готувати рибу кілька років, складає іспит, але це не дає ніяких гарантій. Коли було проведено інтерв’ю в одному з ресторанів Токіо, то практично всі відвідувачі сказали, що нізащо не відмовлять собі в задоволенні з’їсти шматочок фугу, хоча вони знають випадки загибелі людей від отрути цієї риби. 
Питання до учнів 
1. Які вітаміни одержують із печінки тріскових риб? 
2. Яка речовина, одержувана з риб, пригнічує виділення гормонів стресу? 
3. Проміжними хазяями личинкових стадій яких гельмінтів можуть бути прісноводні риби? 
3. Ставкове господарство. 
В Україні розвинені два види ставкових господарств: 
Тепловодне; 
Холодноводне. 
У тепловодних господарствах розводять теплолюбних риб – коропа, товстолобика, амура, лина, карася та ін.., у холодноводних – форель, щуку. 
4. Рибний промисел ( демонстрація слайдів) 
Людина не тільки вирощує рибу в ставкових господарствах, але й активно її ловить. 
Чорне море. 
Повідомлення учня. 
Питання до учнів 
1. Назвіть основні промислові райони Чорного моря. 
2. Чому фахівці стверджують, що за біологічною продуктивністю Азовське море посідає одне з перших місць у світі? 
5. Охорона риб ( демонстрація слайдів). 
У зв’язку зі зростаючими потребами людини в харчових продуктах, з удосконаленням знарядь вилову, погіршенням екологічного стану багатьох водойм рибні запаси на Землі зменшуються. Тому виникла необхідність ужити заходів щодо охорони й відтворення риби. 
В Україні, як і в багатьох інших країнах, охорона риб передбачає таке: 
1. Заборона вилову риб з низькою чисельністю й видів, занесених до Червоної книги. 
2. Визначення термінів і місця вилову риби. 
3. Визначення забороненого й незабороненого спорядження та способів вилову риби. 
4. Визначення промислових розмірів риби, яку виловлюють. 
5. Заборона на скидання ґрунту й різних відходів у воду, контроль над стічними водами, заборона влаштування завалів на річках. 
6. Обмеження руху моторних човнів у місцях нересту. 
7. Боротьба з ядухою на водоймах у зимовий період. 
Новим сучасним підходом у збереженні зникаючих видів є кріоконсервація їх геному, або створення низькотемпературних генетичних банків, де сперма, ікра, гонади й соматичні клітини можуть зберігатися протягом десятиліть і століть. 
Червона книга України ( презентація) 
Червона книга України – офіційний державний документ, який містить анотований перелік найрідкісніших видів і таких, що перебувають під загрозою зникнення, тваринного й рослинного й тваринного світу в межах території України, її континентального шельфу й морської економічної зони, а також узагальнені відомості про поширення, сучасний стан цих видів, причини скорочення чисельності й заходи щодо їх збереження й відтворення. 
Занесені до Червоної книги України види рослин і тварин підлягають особливій охороні на всій території України. Організація збереження видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, поліпшення середовища їх існування або зростання, створення відповідних умов для розмноження в природному середовищі, розведення та розселення покладається в межах їх компетенції на Кабінет Міністрів України, Ради народних депутатів, місцеві державні адміністрації, виконавчі органи місцевого самоврядування, Міністерство охорони навколишнього природного середовища України та інші державні органи, на які законодавством покладено здійснення функцій у цій сфері. 
Питання до учнів. 
1. Які заходи передбачає охорона риб в Україні? 
2. У зв’язку із чим необхідні ці заходи? Чи можливе їх скасування в найближчому майбутньому? Чому? 
3. Що являє собою Червона книга України? 
Кросворд. Відповіді: 1. Сом. 2. Тріска. 3. Калуга. 4. Йорж. 5. Кефаль. 6. Горбуша. 7. Карась. 8. Риби. 9. Короп. 10. Судак. 11. Білуга. 12. Тараня. 
ІV. Домашнє завдання. 
Читати, переказувати параграф підручника. 

Повідомлення. 
Чорне море. 
Чорне й Азовське моря, з точки зору промислової характеристики, часто розглядають як єдиний район, тому що з одного моря в інше через Керченську протоку мігрує багато промислових риб. 
Чорне море – внутрішня водойма, воно досить слабко пов’язане з океаном. Площа Азовського моря – 413 тис. км2 . Найбільша довжина – 980 км, ширина – 530 км. Середня глибина моря – 1271 м, максимальна – 2245 м. Більшу частину моря займають глибини понад 1000 м, тому умови для прибережного промислу несприятливі. Тільки північно – західна частина моря має порівняно невеликі глибини. 
У Чорному морі відомо 180 видів і підвидів риб ( з них тільки близько 80 має промислове значення). За багатством видів на першому місці Коропові ( 23 види) і Бичкові ( 22 види), потім ідуть Оселедцеві ( 9 видів), Окуневі ( 8 видів), Осетрові ( 6 видів) і Кефалеві ( 5 видів). 
За районом існування промислові риби Чорного моря можна розділити на три групи: перша – риби річкового походження й прісноводні ( до них належать осетрові, оселедці, напівпровідні й річкові); друга – морські риби прибережної зони ( камбала, кефаль, бараболя, бички, тюлька та ін.); третя – морські пелагічні риби ( хамса, ставрида, скумбрія, тунець, шпрот). 
Добре освоєні промислом на Чорному морі оселедці, осетрові, камбала, бараболя, бички, хамса, скумбрія. Скумбрія, сардина влітку приходять у Чорне море з Мармурового й Середземного, а на нерест і Зимівлю мігрують. Майже всі промислові риби влітку мігрують до північних берегів моря, а на зиму йдуть на південь. 
Основні промислові райони Чорного моря 
Північно – західна частина моря – місце нагулу промислових риб, у тому числі осетрових. Тут в устях річок і в лиманах добувають осетрових, а в усті р. Дунаю – також і лососевих.Уздовж усього узбережжя розвинено також промисел хамси, бичків, поблизу устя Дунаю – оселедця й камбали, біля Одеського узбережжя – кефалі. У північно – західній частині моря зосереджено близько 95 % запасів чорноморських мідій. 
Кримське узбережжя – від Керченської протоки до Каркинітської затоки. Тут виловлюють рибу, яка мігрує навесні із Чорного моря в Азовське, а восени – назад. Особливо багато виловлюють хамси, а інколи й оселедця. У районі Євпаторії, Севастополя і Ялти добувають ставриду, поблизу Феодосії – бичків, уздовж узбережжя від Севастополя до Ялти – кефаль. 
Кавказьке узбережжя. Особливо розвинений тут видобуток зимуючої хамси. У районі Керченської протоки добувають оселедець, камбалу, бичків, хамсу; південніше – кефаль. Уздовж узбережжя від Гагри до Батумі основними промисловими рибами є хамса, кефаль, камбала. Поблизу Сухумі виловлюють лососевих. 
Повідомлення учня. 
Азовське море. 

Його площа – 37,6 тис. км2, найбільша довжина – 380 км, ширина – 200 км. Середня глибина – 8 м, максимальна – 13,5 м. 
Через Керченську протоку Азовське море поєднується з Чорним, а через вузьку й мілководну протоку Тонкий – з мілководним і сильно ослоненим Сивашем. Сиваш відділений від моря вузькою і довгою піщаною косою – Арабатською стрілкою. Велике рибогосподарське значення мають велика сильно опріснена Таганрозька затока й численні лимани, у яких проводить перші місяці свого життя молодь більшості промислових риб. 
До складу іхтіофауни Азовського моря входить 79 видів риб, які діляться на чотири групи: 
1. Прісноводні ( сом, щука, окунь, карась, налим, йорж, лин). 
2. Прохідні ( оселедець, білуга, осетер). 
3. Напівпрохідні ( судак, лящ, сазан, тарань, чехонь). 
4. Морські ( тюлька, хамса, кефаль, камбала, ряд бичків0. Іноді в Азовському морі з’являються такі риби, як скумбрія й тунець. 
Основне промислове значення мають такі риби: білуга, осетер, оселедець, судак, лящ, сазан, сом, тарань, чехонь, тюлька, хамса, кефаль, бички. 
За біологічною продуктивністю Азовське море посідає одне з перших місць у світі. Загальна кількість живих істот тут досягає 400 г на 1 м2. За виловами риби на одиницю площі ( 80 кг на 1 га) Азовське море залишило далеко позаду всі інші водойми. 
На сьогодні загальний вилов риби в Азовському морі становить 1,2 – 1,3 млн. ц, з них 60 – 70 % вилову дають бички.

Схожі:

Значення риб у житті людини. Рибне господарство. Охорона риб iconТема: Як змінюється життя комах І риб восени. Міні-проект «Як бджоли готуються до зими?». Мета
Формувати в учнів уявлення про осінні явища в житті комах І риб, уміння аналізувати, порівнювати, встановлювати причинно-наслідкові...
Значення риб у житті людини. Рибне господарство. Охорона риб iconТема. Вивчення зовнішньої будови та поведінки риб
Мета: ознайомитися з особливостями зовнішньої будови риб та їх поведінкою, виявити риси
Значення риб у житті людини. Рибне господарство. Охорона риб iconУрок 7 кл. Тема: “Різноманітність земноводних. Значення земноводних...
Тема: Різноманітність земноводних. Значення земноводних у природі та житті людини. Охорона земноводних
Значення риб у житті людини. Рибне господарство. Охорона риб iconАкули це надряд хрящових риб, який налічує 20 родин та понад 350...
Акули – це надряд хрящових риб, який налічує 20 родин та понад 350 видів. Представники цього надряду поширені в багатьох морях, як-от:...
Значення риб у житті людини. Рибне господарство. Охорона риб iconТема : Різноманітність павукоподібних та їх значення в екосистемах....
Мета: Ознайомити учнів із різними видами павукоподібних, визначити особливості будови та процеси життєдіяльності різних рядів павукоподібних;...
Значення риб у житті людини. Рибне господарство. Охорона риб iconТема: Різноманітність кишковопорожнинних. Їх роль в екосистемах та...
Мета уроку: розповісти про різноманітність кишковопорожнинних; показати єдність їх організації І зв'язок її із способом життя; розкрити...
Значення риб у житті людини. Рибне господарство. Охорона риб iconТема: р І зноман І тн І сть голонас І нних рослин, значення у природі та в житті людини. Мета
Мета: Ознайомити учнів з особливостями будови та процесів життєдіяльності голонасінних рослин на прикладі класу хвойних їхньою роллю...
Значення риб у житті людини. Рибне господарство. Охорона риб iconУрок тема. Значення вищих спорових рослин у природі та в житті людини
Мета: розглянути значення вищих спорових рослин у житті людини та в природі; розвивати вміння учнів працювати з додатковими джерелами...
Значення риб у житті людини. Рибне господарство. Охорона риб iconТема: Значення голонасінних у природі та в житті людини
Освітня. Продовжити формувати знання учнів про голонасінні рослини; розкрити роль цих рослин у природі та господарській діяльності...
Значення риб у житті людини. Рибне господарство. Охорона риб iconТема: Відділ Папоротеподібні, їхня різноманітність І значення в природі та житті людини
Мета. Сформувати в учнів знання про особливості будови папоротеподібних І процесів життєдіяльності, їхню роль у природі пі житті...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Школьные материалы


База даних захищена авторським правом © 2014
звернутися до адміністрації
uchni.com.ua
Головна сторінка