Тема реферату




НазваТема реферату
Дата конвертації01.01.2014
Розмір99.3 Kb.
ТипРеферат
uchni.com.ua > Біологія > Реферат
Криворізька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №63

Криворізької міської ради Дніпропетровської області

Тема реферату:

"Сіль –це добро, чи зло?"

Волков Богдан

Яценко Ірина Петрівна

вчитель початкових класів

Кривий Ріг

2012 рік

План

І. Вступ

ІІ. Сіль – це добро, чи зло?

1. Як утворилася сіль?

2. Чому сіль необхідна живим організмам?

3. Використання солі в медицині.

4. Чим сіль шкодить організму?

5. Як запобігти шкоді від солі?

ІІІ. Висновки.

Список використаної літератури

Додатки

Вступ. Актуальність дослідження

Моя бабуся страждає на гіпертонічну хворобу, бо полюбляє солону їжу. Лікар приписав їй безсольову дієту. І я замислився, якщо сіль така шкідлива, навіщо ми, люди, щодня її вживаємо? Це запитання стало поштовхом для моєї дослідницької роботи.

Про сіль існує багато народних прислів’їв і приказок, її вживання є об’єктом багатьох суперечок. Кухонна сіль шкода або користь? Якщо шкода, то чому? Як запобігти цій шкоді? Спробуємо дослідити властивості солі та розглянути плюси і мінуси даного продукту.

Актуальність даної теми полягає в тому, що дедалі більше людей намагаються боротися зі своїми хворобами за допомогою різноманітних дієт, незамислюючись над тим, що тим самим шкодять своєму організмові. Я спробую довести необхідність розумного вживання кухонної солі, бо вона необхідна для нормального функціонування організму людини.

Мета дослідження

  • поглибити та систематизування знання про кухонну сіль як корисну копалину;

  • дослідити властивості солі, її корисний та шкідливий вплив на організм людини;

  • навчитися користуватися довідковою літературою, проводити досліди, робити висновки;

  • виховувати активну життєву позицію, позитивне та відповідальне ставлення до здоров'я людини.

Очікувані результати

  • уміння користуватися літературою для пошуку інформації;

  • початкові навички роботи з комп'ютерною технікою та відеоапаратурою;

  • уміння проводити досліди та робити висновки;

  • уміння виступати перед аудиторією.

Як утворилася сіль?

Чи знаєте ви, що кухонна сіль NaCI — одна з найдавніших речовин? Коли і як вона стала відома людям, наука не знає. Кухонну сіль людина споживає, мабуть, стільки років, скільки їй самій. За образним виразом Піфагора, „ сіль була народжена найшляхетнішими батьками: сонцем і морем ”…

Народження солі підтверджують досліди.

Дослід 1. (Додаток 1)e:\фото12.02.2012\s6308618.jpg

Наллємо в склянку води. Всиплемо в неї столову ложку кухонної солі. Починаємо розмішувати і бачимо, що кристали солі поступово зникають. На смак вода стала солоною. e:\фото12.02.2012\s6308620.jpg

Висновок: сіль добре розчиняється у воді.

Дослід 2 (Додаток 2).e:\фото12.02.2012\s6308623.jpge:\фото12.02.2012\s6308622.jpg

Капнемо на скельце кілька крапель солоного розчину і нагріємо над спиртівкою. Після випаровування на скельці залишився білий осад. Це сіль.

Висновок: сіль утворюється в результаті випаровування солоного розчину.

Найбільш імовірно, що перше знайомство людини з сіллю відбулося на узбережжі теплих морів, де на мілководді морська вода інтенсивно випаровувалась під дією високих температур і вітру, а в осаді накопичувалась сіль.

У людей, що живуть далеко від моря, спостерігається підвищена потреба в солі. В Росії ще в ХVІІ ст. більшість пряностей, таких як оцет і сіль, в народі почали вживати не в процесі приготування їжі, а ставити на стіл і використовувати вже під час їди, через їх дороговизну. У стародавній Мексиці сіль так високо цінувалася, що жителі цієї держави повсюдно поклонялися богу солі. В давнину сіль слугувала своєрідною валютою, багато племен і народностей змушені були купувати або обмінювати сіль у тих племен, на території яких були поклади солей. І, навіть, в даний час багато племен (в основному в сельві Південної Америки і гірських джунглях Нової Гвінеї) відчувають сольовий дефіцит, сіль там до цього часу вважається однією з головних видів "валюти", часто замість солі використовується попіл спалених рослин певного виду, здатних накопичувати сіль.

Так що ж таке сіль? З точки зору хімії, сіль - це речовина, що утворилася в результаті взаємодії кислоти та лугу. З точки зору геології - це потужні (часто багатокілометрові) поклади, що утворилися в результаті геологічних процесів. З точки зору ґрунтознавства - це солончаки, практично непридатні для сільськогосподарського використання. Для біохіміка і медика - це розчин, що циркулює в організмі людини, без якого неможливі певні біохімічні реакції і відповідно, неможливо нормальне функціонування органів.

^ Чому сіль необхідна живим організмам?

Мозок – 79%

М'язи – 75%

Печінка – 70%

Нирки – 83%

Доведено, що в багатьох наших органах на диво багато води. Наприклад, м'язи складаються з води на 75%, печінка — на 70%, мозок — на 79%, а нирки — на 83%!

Насправді рідина в нашому організмі — це не чиста вода, а сольовий розчин. Чому це так? За однією науковою теорією, всі тварини, що живуть на землі, і людина також, — нащадки організмів, які вперше з'явилися й довгий час жили в морі. Рідина тіла цих істот була морською водою.

Після переселення на сушу їм ще потрібна була морська вода як рідина тіла. Але суша не в змозі забезпечити живому організму достатню кількість солі в натуральному вигляді. Оскільки сіль розчиняється у воді, значна частина солі з ґрунту вимивається з дощовою водою в річки, моря й океани. Як наслідок, рослини, що ростуть на суші, містять у собі недостатню кількість солі.

Ось чому тварини, які харчуються рослинами, додатково потребують солі. Їхній організм щодня втрачає певну кількість рідини, що містить сіль, а рослинна їжа не поповнює ці витрати. А ось тварини, які харчуються іншими тваринами, не потребують додаткового поповнення сіллю свого організму. Вони отримують усю необхідну їм сіль з організму своїх жертв! Це стосується також і людини. Наприклад, ескімоси харчуються переважно м'ясом, тому потреба в солі в них дуже мала.

Отже, сіль не просто корисна для людини, а необхідна. Недарма розчин солі NaCL в концентрації 0,85% отримав назву фізіологічного і широко використовується в медицині.

^ Використання солі в медицині.

Поряд з сучасними методами лікування все більшою популярністю починають користуватися нетрадиційні методи лікування сіллю. В народі використовують сольові ванни, обтирання і пов'язки. Так, за часів Великої Вітчизняної Війни хірурги в польових госпіталях робили пораненим пов’язки змочені в солоному розчині. Через 3-4 дні таких маніпуляцій рани хворих ставали чистими, тим самим рятуючи від розвитку гангрени. Позитивний ефект даного методу полягає в тому, що сіль вбирає в себе рідину з ран.

З давніх часів відомі лікувальні властивості соляних печер та шахт, які зараз використовуються на багатьох курортах світу. Перебування в соляній печері дозволяє в короткий термін і з найменшими незручностями лікувати такі недуги, як астма, бронхіт, невроз, алергія, захворювання серця, шлунково-кишкового тракту, опорно-рухового апарату. У місті Соледар Донецької області існує така шахта. Просто під землею працює санаторій, де повітря, збагачене частками солі.

^ Чим сіль шкодить організму?

Чому ж сіль приносить шкоду живому організму?

Дослід 3 (Додаток 3). Зробимо з мідної проволки корону і обмотаємо її шерстяною ниткою. Це основа корони. Наберемо в банку дистильованої води і розчинемо в ній сіль, додамо барвник. Нагріємо розчин на водяній бані 5 – 8 хвилин. Каркас корони помістимо в охолоджений розчин. Банку накриємо паперовою салфеткою та замотаємо в газету. Черех 2-3 дні корона обростає кристалами солі.s6308508e:\фото12.02.2012\s6308532.jpg

Висновок. Кристали солі отримали під час процесу кристалізації із насиченого розчину. Процес кристалізації відбувається і при випарюванні розчину. Якщо насичений при високій температурі розчин охолодити, то з нього буде виділятися надлишок розчиненої речовини у вигляді кристалів.

Отже, шкідливою є не сама сіль, а її надлишок. Якщо в мочі людини міститься надто багато солей, відбувається процес кристалізації та утворення мочового каменю. Приблизно 2/3 всіх мочових каменів складаються з солей кальція. Найчастіше вони утворюються в нирках, жовчному міхурі, сечовому міхурі, унаслідок розвивається сечокам'яна хвороба.

Через порушення обміну речовин солі можуть відкладатися у суглобах, що спричиняє важкі захворювання - остеохондроз та подагру, за яких спотворюються суглоби кінцівок, втрачається гнучкість хребта, розвиваються напади болю в нирках.

Надлишок повареної солі знижує активність ферментів, що розщеплюють холестерин, і сприяє збільшенню його змісту в крові. Крім того, надлишок солі підвищує проникність стінок судин, ушкоджуючи їх, у місцях ушкодження відкладаються жири. Зайво солона їжа створює додаткове навантаження на бруньки - фільтри крові. Адже бруньки за добу одфільтровують більше півтори тонни літрів крові. Задумайтеся, чи потрібне їм зайве сольове навантаження! По статистиці, 90 % людей, що страждають гіпертонічною хворобою, люблять солону їжу.

^ Як запобігти шкоді від солі?

Шкода кухонної солі буде мінімальною, а користь максимальна при правильному її використанні і дотриманні рекомендованих добових норм. Людині в день досить 6-8 грам солі.

Наведемо приблизний вміст солі в деяких продуктах для того, щоб Ви змогли правильно організувати свій раціон харчування.


Продукт

Вага продукту

Вміст солі

хліб

100г



сир

100г

1, 5 - 3,5г

Копчена ковбаса

100г

3 – 3,5 г

Варена ковбаса

100г

2 – 2,5г

Вершкове масло

100г

1,5г

М'ясні консерви

100г

1,5г

Рибні консерви

100г

1,5г- 2г

Солона риба

100г

9 – 14г

Червона ікра

100г




Велике значення має те, яку воду людина щоденно вживає. Звичайно, ми п'ємо прісну воду, але вона, в свою чергу, може містити в собі інші солі, і бути м'якою або жорстко. Жорсткість води визначається вмістом у воді розчинених солей кальцію і магнію, які при нагріванні випадають в осад,

утворюючи наліт, всім добре відомий як накип. То ж кип'ятіння води – це один із способів боротьби із її жорсткістю.

Ще один спосіб – заморозити воду.e:\фото12.02.2012\s6308612.jpg

Дослід 4 (Додаток 4). Візьмемо 2 посудини. Одну заповнимо прісною водою, іншу розчином солі. Поставимо воду в морозильну камеру. Через 2 години прісна вода замерзає на лід. Солона вода стає схожа на льодяну кашку.

Висновок. Температура замерзання солоної води набагато нижча, ніж прісної.

e:\фото12.02.2012\s6308615.jpg


Тому, коли ми ставимо посуд із водою для замерзання, через певний час переважна більшість води замерзне, а в центрі залишиться рідина. Саме це вода, насичена сіллю, її треба злити, лід розморозити та вживати.

Висновок

Отже, в процесі роботи я дійшов такого висновку: кухонна сіль необхідна для нормального функціонування живих організмів, вона приносить людині користь, навіть, має лікувальні властивості.

Шкоду приносить не сіль, а сама людина, яка не контролює вживання солі, тобто перенасичує свій організм її вмістом. Саме надлишок солі викликає певні хвороби. Не даремно ж говорить старовинне прислів'я "Все добре, що в міру".

Крім того, важливо пам'ятати, що недолік якої-небудь речовини в нашому організмі також шкідливий, як і надлишок. Адже в здоровому організмі все знаходиться в рівновазі і будь-які крайності пов'язані із зміною в харчуванні, з відмовою від будь-якої звичної для нас їжі є для нашого організму стресом.
Список використаної літератури


  1. Буянова Н. Я познаю мир. Медицина. Детская энциклопедия. - Харвест, АСТ, 2009. – 400 с.

  2. Джуліан Холанд. Велика ілюстрована енциклопедія ерудита. – К.: Махаон-Україна, 2006. – С. 158

  3. Майкл Оллаби. Планета Земля. Енциклопедія. – К. : "ЗАО Издательский дом Ридерз Дайджест", 2008. – С. 71

  4. Катернога М.Т. Українська криниця. - К.: Техніка, 1996. - 112 с.

  5. Кукушкін Ю.М. Хімія навколо нас.- М.: Вищ. шк., 1992



Схожі:

Тема реферату iconРефератів: Тема реферату обирається студентом за власним вибором із наведеного переліку тем
Тема реферату обирається студентом за власним вибором із наведеного переліку тем
Тема реферату iconТема реферату: «Поняття видавничого маркетингу, його мета І функції» План (зміст) роботи
Барзилович, О. М. Маркетинг періодичних видань: проблема визначення поняття та основних функцій [Текст] / О. М. Барзилович, О. Р....
Тема реферату iconРеферату «Визначення проблематики твору»
Вступ
Тема реферату iconНазва реферату: Лікарські рослини. Деревій тисячолистий, альтея лікарська, оман високий Розділ
Назва реферату: Лікарські рослини. Деревій тисячолистий, альтея лікарська, оман високий
Тема реферату iconНазва реферату: Відбіркові реакції. Їхня роль в профілактичному обстеженні...
Назва реферату: Відбіркові реакції. Їхня роль в профілактичному обстеженні населення на сифіліс
Тема реферату iconРеферату „Екологічне право. Дотримання екологічних норм в сільському господарстві”
Вступ
Тема реферату iconНазва реферату: Хвороби нирок та сечовивідних шляхів Розділ
Фітотерапія (лікування рослинами) така ж давня, як І історія людської цивілізації
Тема реферату iconНазва реферату: Опіки Розділ
Опіками називаються ушкодження тканин, що виникають внаслідок діяння термічних, фізичних І хімічних агентів
Тема реферату iconМетодичні рекомендації до виконання та захисту рефератУ
Реферат є однією зі складових частин навчального плану підвищення кваліфікації державних службовців
Тема реферату iconНазва реферату: Сучасний стан парку стерилізаційного обладнання в Україні Розділ
Стерилізація виробів медичного призначення – важлива ланка в комплексі мір неспецифічної профілактики
Додайте кнопку на своєму сайті:
Школьные материалы


База даних захищена авторським правом © 2014
звернутися до адміністрації
uchni.com.ua
Головна сторінка