Урок хімія, біологія (9 клас ) Тема : Хімічні властивості спиртів. Використання спиртів. Отруйність спиртів. Шкідливий вплив на організм людини куріння І алкоголю




Скачати 121.48 Kb.
НазваУрок хімія, біологія (9 клас ) Тема : Хімічні властивості спиртів. Використання спиртів. Отруйність спиртів. Шкідливий вплив на організм людини куріння І алкоголю
Дата конвертації23.03.2013
Розмір121.48 Kb.
ТипУрок
uchni.com.ua > Біологія > Урок
Усний журнал

Інтегрований урок – хімія, біологія (9 клас)

Тема: Хімічні властивості спиртів. Використання спиртів. Отруйність спиртів. Шкідливий вплив на організм людини куріння і алкоголю

Мета: Ознайомити учнів з хімічними властивостями спиртів, показати яскраві картини того зла, яке зароджують куріння, наркоманія та пияцтво: шкоду здоров’ю, порушення психіки, зниження працездатності, злочинність. Сприяти тому, щоб діти врахували і усвідомили загрозу.

На основі даних про хімічний склад тютюнового диму і спиртних напоїв, паталогічних реакції організму на нікотин та етиловий спирт, сприяти попередженню куріння та вживання алкоголю.

Обладнання: Книжкова виставка «Радимо почитати», карта «Географічні відкриття», комп’ютерна підтримка, учнівські презентації, афоризми та вислови:
«Тютюн завдає шкоди тілу, руйнує розум, отуплює цілі нації» О. де Бальзак

«Пияцтво є вправлення у безумстві» Піфагор

«Хочеш довше жити – кидай курити» Народна приказка

«Ти ллєш вино і п’єш,

Як цар і повелитель,

Стривай, іще збагнеш,

Що ти його служитель.»

Расул Гамзатов

^ I. Вступне слово вчителя.

Юні друзі! Сьогодні ми поведемо нелегку розмову про підступних ворогів людства: тютюн, наркотики, алкоголь. Ви, напевно, не раз чули від дорослих – батьків чи вчителів - про шкідливість куріння і вживання спиртних напоїв. Я добре розумію, що ви самі хочете в складних суперечностях життя навчитися критично ставитися до людських слів і справ. Звідси і прагнення на власному досвіді перевірити правильність тверджень про шкідливість сигарети і чарки вина. Лише одна затяжка тютюновим димом, і лише один ковток вина – спробуй, мовляв, що буде.

Найчастіше буває, що людина, раз зазнавши впливу куріння, або алкоголю назавжди лишається їхнім рабом: хотіла б викинути сигарету та припинити пияцтво, та не може. Ось такі підступні властивості мають спиртні напої та тютюн. Недаремно їх з давніх-давен називали викрадачами розуму і здоров’я. Але хто в юності замислюється над тими наслідками, до яких може призвести алкоголь і тютюн? А замислюватися варто…

Не має потреби доводити, що п’яниці становлять незначну частину суспільства, але ми змушені вести мову про них, бо вони псують життя не тільки собі, а й усім навколишнім. Немає жодної сфери у нашому житті - чи то йдеться про роботу, відпочинок, спорт, родинні стосунки – куди б не проникав алкоголь, зазіхаючи на все дороге і святе, що тільки є у людини, він негативно впливає на всі сторони нашого життя: економіку, побут, моральне обличчя і відомість людей.

Алкоголізм- соціальне лихо, не сумісне з принципами моралі. Він згубно впливає на виховання дітей, руйнує сім’ї . внаслідок зловживання алкоголем у людини розвивається грубість, егоїзм, моральна розбещеність. П’яниці втрачають людське обличчя, стають порушниками законів і громадського порядку. Спирт руйнує здоров’я, розслаблює волю, позбавляю людину професії, калічить потомство, спричиняє злочинність і деградацію особистості.

Ось далеко не повний перелік лих, до яких призводить алкоголь. І ви повинні уникати цих нещасть. Адже курцям та алкоголікам не народжуються. Ними стають люди, яких вчасно не застерегли, не зупинили , коли їхня рука простяглася до сигарети і чарки.

Всі наші поради будуть корисні за однієї умови: якщо ви маєте намір правильно виховати себе. Я вірю, що ви маєте поставитися до життя серйозно. Ви вже мрієте про майбутню професію. Можливо у декого з’явилась вже й людина, яку хочеться бачити супутником у житті. І звичайно, сучасний юнак або дівчина, багато уваги приділяють спортові, танцюють і намагаються бути підтягнутими і модними.

Наш усний журнал якраз застерігає, що тютюн і алкоголь заважають стати повноцінною людиною: здоровою, сильною, гарною, діяльною і щасливою. Так, не тільки здоров’я і працездатність, а й красу та щастя можуть занапастити шкідливі звички. Тобі може здатися, що працездатність і щастя навряд чи варто ставити, в залежність від таких «несерйозних забавок», як сигарета і чарка вина. Хіба можуть вони стати на заваді щастю?

Але не поспішай з висновками.

На сторінках нашого усного журналу ми розповімо, як легко руйнується під впливом тютюну і алкоголю все в житті людини. Як герой твоїх мрій – артист, спортсмен чи космонавт – перед стартом мобілізує всю свою волю і силу, так і ти в свої 12-16 років перебуваєш на старті. Це найважливіший для тебе рубіж: ти стартуєш у доросле життя. І зустрічати його маєш у всеозброєнні, добре підготовленим фізично і морально. Сподіваюсь, що наш журнал стане в цьому тобі добрим порадником. Щасливої дороги по сторінках нашого журналу!

Перша сторінка: Історична /використовуємо карту/

Тютюн родом із Америки. Історія прилучення європейців до куріння почалася так.

12 жовтня 1492 року матрос Родріго Тріана з корабля «Пінта» славнозвісної флотилії Христофора Колумба, вигукнув: «Попереду земля!»

Серед подарунків, що піднесли острів’яни Колумбові, було сушене листя рослини «петум». Згорнуте листя вони курили.

У пошуках золота Колумб поплив далі на південь і 28 жовтня 1492 року зійшов на берег Куби. Мешканці зустрічали прибулих с травою для куріння, яку називали «сигаро».

Після другого плавання Христофора Колумба /1493-1496рр./ насіння тютюну завезли до Іспанії. Потім воно потрапило до сусідніх європейських країн. І в період великих географічних відкриттів морськими та караванними шляхами його доставили практично в усі куточки земної кулі.

Швидкому поширенню тютюну сприяло дивовижна його властивість виробляти в людини потяг до куріння , який дуже важко перебороти. Тепер ми уже знаємо про наркотичну дію нікотину, але за тих далеких часів цій рослині приписували надзвичайні якості. Наприклад, вважалося, що тютюн цілющий , його дим відганяє хвороби, злих духів тощо. Це зілля вважали стимулюючим засобом, його листя використовували як лікувальну сировину.

Посередині 30-х років XVIII століття славетний швецький природознавець Карл Ліней, що класифікував тваринний і рослинний світ дав тютюнові родову назву «нікотіана» - на честь Жака Ніко, який перший у Європі почав культивувати тютюн.

Не можна сказати, що тютюн скрізь проникав без перешкод. З релігійних і економічних мотивів у ряді країн, наприклад в Італії, його оголосили «забавою диявола». Римські папи навіть пропонували відлучати від церкви тих, хто нюхав або курив тютюн. Для науки потомству п’ятьох ченців, що піймалися на курінні, замурували живцем у монастирській стіні. А в Англії за указом Єлизавети I /1585 р./ курців прирівнювала до злодіїв водила вулицями з мотузками на шиї. Проте Уолтер Роллі, фаворит королеви Єлизавети, популяризував куріння тютюну. Після смерті Єлизавети правління перейшло до Якова Стюарта, який стратив Роллі з політичних мотивів, хоч, за переказами, його покарали за куріння.

Яків I оголосив куріння шкідливим, неблагочистивим і непідходящим для цивілізованої людини заняттям. Свою знамениту працю «Про шкідливість тютюну», опубліковану в 1604 році, Яків закінчив словами: «… звичка, на яку гидко дивитися, нестерпна для нюху, шкідлива для мозку, небезпечна для людини…». Це була перша популярна книга про шкідливість куріння.

У Росії за царювання Михайла Федоровича звинувачених у курінні вперше карали 60 ударами палиць по ступнях, удруге – відрізували носа або вуха. Після спустошливої пожежі в Москві 1643, причиною якої було куріння, його заборонили під страхом смертної казні. За Олексія Михайловича, сина Михайла Федоровича, в спеціальному «Уложенні» від 1649 року було «велено всіх, у кого знайдуть богопротивне зілля, брати на тортури і бити на козлі батогом доти, доки не зізнаються звідки взяли зілля». Приватних торгівців тютюном цар звелів «шмагати, засилати в далекі міста».

У Росії торгівля тютюном і куріння достали свій дозвіл у 1697 році за царювання Петра I, який сам став запеклим курцем, побувавши в Голландії. Більше того, він усіляко схиляв до куріння своїх придворних і дозволив вільно ввозити тютюн з-за кордону, наклавши, правда на нього високе мито.

А чистий спирт почали добувати в ṼІ-ṼІІ століттях араби і назвали його «аль коголь», що означає «одурманюючий». Першу пляшку горілки виготовив араб Рагез у 860 році.

Перегонка вина з метою одержання спирту різко посилила пияцтво. Не виключено, що саме це і стало приводом для заборони вживання спиртних напоїв, до якої вдався основоположник ісламу Мухаммед. Відтоді протягом 12 століть у мусульманських країнах алкоголь не вживали, а відступників цього закону(п'яниць) жорстоко карали.

Правитель Спарти легендарний Лікург заборонив пити вино вищій знаті держави, але заохочував споювання рабів, щоб тримати їх у покорі.

У стародавній Індії вживати спиртні напої представникам вищих каст було заборонено. Звинувачених у пияцтві примушували пити кип'ячене вино доти, поки не настала смерть. А коли викривали пияцтво жінок, на лобі їй випалювали тавро у вигляді посудини для вина та виганяли без права на притулок.

Один час і в Росії та на Україні пияцтво переслідувалось державою. За Петра І п’яницям, які потрапили до в’язниці, вішали на шию важку чавунну медаль з написом «за пияцтво».

Але в цій боротьбі тютюн і алкоголь усе-таки виявились переможцями. Точніше, перемогли плантатори і купці, які одержували неймовірні прибутки від торгівлі сигаретами, цигарками, спиртними напоями.

^ Друга сторінка: Хімічна(спочатку використовується учнівська презентація)

Захист учнівської презентації «Спирти»

А яку хімічну структуру має тютюнове листя і що найсильніше впливає на організм?

Фізико-хімічний механізм куріння полягає в тому, що крізь підпалений і повільно тліючий тютюн(у цигарці, люльці, сигарі) всмоктується повітря. Кисень, що міститься у вдихувальному повітрі, проходить через шари тліючого тютюну, посилює його горіння, і продукти возгонки разом з частиною повітря надходять до легень. Щоб викурити цигарку(сигарету), роблять 12-18 затяжок. Тютюновий дим складається з повітря і завислих в ньому продуктів горіння тютюну.

Ці продукти перебувають у вигляді твердих частинок і краплин рідини, розміри яких становлять частки мікронів, кількість частинок вимірюється десятками і сотнями мільярдів від однієї сигарети і всі ці частини спрямовуються в легені!

Як відомо , легені складаються з великої кількості найдрібніших альвеол, сумарна поверхня стінок, яких досягає в момент вдиху більш як 100. Не важко уявити, яка величезна кількість часток диму осідає в легенях.

Але частинки диму – лише один із компонентів тютюну. Під час куріння відбувається так звана суха перегонка: повітря, проходячи крізь шар тліючого тютюну, нагрівається до високої температури і виносить з нього різні речовини, які разом з димом надходять до легень.

З продуктів сухої перегонки тютюну найбільше значення мають аміак, оксид карбону(ІІ) та канцерогенні вуглеводні(від латинського слова «канцер» - рак), які сприяють виникненню злоякісних пухлин. Є в тютюновому димі і радіоактивний полоній(цей елемент відкрили 13 липня1898 року П'єр Кюрі і Марія Складовська) у вигляді ізотопу з атомним числом 210 і періодом піврозпаду понад 138 діб.

За даними фармакологів, під час викурювання однієї пачки сигарет середньої міцності із загальною масою тютюну 20 г утворюється:

  • 0,0012 г синильної кислоти,

  • приблизно стільки ж сірководню,

  • 0,22 г піридинових основ,

  • 0,18 г нікотину,

  • 0,54 г аміаку,

  • 0,92 г карбон(ІІ) оксиду,

  • не менше як 1 г концентрату з рідких і твердих продуктів горіння та сухої перегонки тютюну, які називають тютюновим дьогтем.

У тютюновому дьогті міститься близько сотні хімічних речовин, зокрема бензпірен, бензатрацен, радіоактивний ізотоп калію, миш'як та ряд ароматичних вуглеводів – канцерогенів.

Дехто з курців переконаний, що сигаретні фільтри очищають дим від частинок, роблять його не шкідливим, на жаль це не так. Застосування вбирачів поки що не досягають бажаної мети. Найчастіше вживані фільтри, виготовлені із спеціально оброблених сортів паперу, затримують не більше, як 20% речовини, що міститься в димі.

^ Третя сторінка: Медична(розповідь медичної сестри)

Розповідь про те, як діє нікотин та алкоголь на організм людини, про зниження її працездатності.

Статистика показує, наприклад, що після вихідних днів продуктивність праці знижується на 10-15%, а після великих свят – на 25-30%.

Установлено, що після вживання 75 г горілки кількість рухів, до цілковитого м’язового стомлення, зменшується на 16-17% порівняно з тими, що були до вживання алкоголю. За допомогою спеціальних досліджень виявлено, що в людей, які виконують важку м’язову роботу (землекопи, каменярі) під впливом 100 г горілки м’язова сила зменшується на 25%. Значно знижується продуктивність праці після вживання навіть невеликих доз алкоголю у працівників, професійна діяльність яких вимагає спрямованої уваги: у складачів друкарень, наприклад, продуктивність праці після вживання лише 30 г горілки зменшується на 15-20%, а кількість помилок збільшується на 30%.

Як кажуть, краще раз побачити, ніж сто разів почути. Коли лікарям доводиться бувати в палатах, де лежать хворі на рак легенів, які занедужали після багаторічного куріння, бачити їхні виснажені обличчя, чути надсадний кашель, бачити, як вони буквально задихаються; виникає бажання вийти на вулицю, взяти за руку будь-якого молодика, що з таким шиком покурює цигарку, привести його сюди і сказати: «Дивися, ось чим може усе це закінчитись!» я певна, що після таких відвідин навряд чи знайшлося б хоч один курець, який би негайно не кинув курити.

Але медики, природно, не можуть йти на такий «експеримент». І тому змушені ось так, за допомогою плакатів, лекцій, рекомендованої літератури звертатися до всіх, хто курить або п’є вино: повірте нам на слово, що все це дуже-дуже серйозно! Підступність тютюну і алкоголю полягає в тому, що розплата готується поволі, не помітно, але вона – неминуча!

^ Сторінка четверта: Економічна

Масове куріння сприяє виникненню, розвиткові і ускладненню перебігу ряду захворювань майже в населення Землі і зменшує середню тривалість життя. Підраховано, що населення земної кулі щороку викурює 12 більйонів цигарок і сигарет (12х). Справді, астрономічні цифри!

Після викурювання цигарок і сигар лишаються гільзи і фільтри, а також частина не докуреного тютюну. Загальна маса недокурків, кинутих де попало, досягає 2 520 000 тонн.

Курці щороку викурюють в атмосферу 720 т синильної кислоти, 384 000 т аміаку, 108 000 т нікотину, 600 000 т дьогтю, понад 550 000 т чадного газу та інше.

^ Сторінка п’ята: Агрономічна

Тютюн – рід однорічних і багаторічних рослин родини пасльонових. Відомо більше 70 видів, поширених переважно в Америці, а також в Австралії і Південній Африці.

В культурі великого значення набули два види: махорка і тютюн справжній – однорічна рослина з прямим стеблом, що не гілкується. Листки чергові овальні, еліптичні або яйцевидні, на верхівці загострені. Квітки у роздвоєних завійках, зібрані на верхівці стебла у волосисте суцвіття. Плід – багатонасінна коробочка. Насіння дрібне(12-15 тис. в 1 г), містить 30-35% жирної олії, придатної для технічних цілей.

Тютюновий пил і настій з нього використовують для обпилювання або обприскування сільськогосподарських рослин проти попелиць і трипсів. До настою, виготовленого з тютюнового пилу та інших відходів тютюнового виробництва, додають мило (40 г мила на 10 л процідженого настою).

^ Сторінка шоста: Театральна

(Перед початком нагадую про правила поведінки в театрі)

(На пеньку сидять хлопці, «курячи» цигарки, й не бачать, як з'являється біла постать)

Нікотинус: Прекрасна картина, для серця потіха,

Втягують димок, як ковальського міха.

Легені чорніють, стане серце слабким,

Усе навкруги отруюю я – Магістр Нікотин!

(кружляє по сцені)

До стогону і плачу

Магістр Дим глухий!

(чаклує у хлопців за плечима)

Моє чорне військо сюди!!!

(виходять дьоготь, а потім рак - побирак)

Почорню все дьогтем чорно,

Стане як у кузні горно,

От де здобич для друзяк!

Де ти раче побирак?

Рак побирак: А я рак-побирак!

Як вчеплюся – буде знак.

Клешнями в легені.

Станеш весь зелений.

Делікатна я хвороба.

Доведу тебе до гроба.

Нікотину: Ось парачка давня, аж в мене мороз,

Дама Гангрена і Граф фон Склероз.

Граф: Даруйте, шановні, французький прононс,

Правильно звуся Атер фон Склероз.

Заб'ю вам судини і пам'ять злетить,

Як будеш, друзяко, махорці служить.

А дама Гангрена відома ще тим,

Що за життя станеш трупом живим.

Вам допоможе позбутись ноги,

Якщо полюбились дим і цигарки.

Дама Гангрена: (милуючись хлопцями)

Наша страва, наші жертви!

Дайте їх, я хочу жерти!

Нікотину: Не спішіть, ми їх з'їмо,

Жити довго не дамо.

Підшукаємо хворобу

І покладемо до гробу.
Аспіринченко: Ловіть цих кровопивців,

Не випустіть із рук,

Подай-но нам мотузку,

Біжи сюди, малюк!

Ви очманіли, хлопці, від чарів і диму,

А вас врятували – це дуже важливо.

Прокиньтесь!

Чарівні слова лунають як дзвін:

Освіта й спорт – сила, друг – вітамін!

Екопатруль! Стали в ряд!

Не позіхай! Агітувати народ починай!
Екопатруль:

  1. Тютюновий дим вражає перш за все органи дихання. Дьоготь, що є в тютюні, збирається в легенях. Альвеоли розтягуються, у людини з'являється емфізема, а далі, що найстрашніше – рак.

  2. Рак може вразити не тільки дихальні шляхи, легені, а й шлунок, нирки, сечовий міхур, бо в дьогті є понад сто видів різних смол і радіоактивних елементів.

  3. У матерів, що курять, народжуються нездорові діти. Куріння може визвати алергію, атеросклероз, ішемічну хворобу серця та цілий букет різноманітних порушень в нормальній роботі людського організму.

  4. Куріння сприяє швидкому старінню організму, змінює голос людини, впливає на всі внутрішні органи та шкіряний покров.



Перцович: Жах, страхота і мара

З цигарками підла гра,

Користі нема ні грама.

А з здоров'ям буде драма.

Палити не будем,

Цигарку не руш!

Спортом займемось,

Станем під душ,

Яблука їстимем і апельсин,

Здоров'я дорожче,

Один в мами син.
Підведення підсумків:

  • Якої шкоди завдають тютюн та алкоголь людському організмові?

  • Кому вигідне розповсюдження тютюну та алкоголю?


Оцінювання учнів, завдання додому


Схожі:

Урок хімія, біологія (9 клас ) Тема : Хімічні властивості спиртів. Використання спиртів. Отруйність спиртів. Шкідливий вплив на організм людини куріння І алкоголю iconУрок №5 12 клас Тема: Гліцерин як представник багатоатомних спиртів Мета
Галузі використання: парфумерія, медицина, шкіряне виробництво, текстильна промисловість. Щоб зрозуміти на чому базується їх використання,...
Урок хімія, біологія (9 клас ) Тема : Хімічні властивості спиртів. Використання спиртів. Отруйність спиртів. Шкідливий вплив на організм людини куріння І алкоголю iconКнига для чтения по органической хими: Пособие для учащихся./ Сост....
Добування спиртів: гідратація алкенів, гідроліз алкілгалогенідів, бродіння вуглеводів, відновлення карбонільних сполук. Застосування...
Урок хімія, біологія (9 клас ) Тема : Хімічні властивості спиртів. Використання спиртів. Отруйність спиртів. Шкідливий вплив на організм людини куріння І алкоголю iconБіологія + хімія
Хімічна сполука з групи одноатомних спиртів, яка при надмірному відкладанні на стінках судин І та жовчного міхура призводить до атеросклерозу...
Урок хімія, біологія (9 клас ) Тема : Хімічні властивості спиртів. Використання спиртів. Отруйність спиртів. Шкідливий вплив на організм людини куріння І алкоголю iconНа якою працює Вплив алкоголю на організм людини
Передмова
Урок хімія, біологія (9 клас ) Тема : Хімічні властивості спиртів. Використання спиртів. Отруйність спиртів. Шкідливий вплив на організм людини куріння І алкоголю iconРеферат на тему: Тема: «Вплив алкоголю на організм людини»
Від цього страждає все суспільство, але в першу чергу під загрозу ставиться підростаюче покоління: діти, підлітки, молодь, а також...
Урок хімія, біологія (9 клас ) Тема : Хімічні властивості спиртів. Використання спиртів. Отруйність спиртів. Шкідливий вплив на організм людини куріння І алкоголю iconТема уроку
Негативний вплив шкідливих звичок на здоров’я. Куріння, вживання алкоголю,наркотичних І токсичних речовин
Урок хімія, біологія (9 клас ) Тема : Хімічні властивості спиртів. Використання спиртів. Отруйність спиртів. Шкідливий вплив на організм людини куріння І алкоголю iconПлан формування шкідливих звичок. Алкогольні напої та їх вплив на...
...
Урок хімія, біологія (9 клас ) Тема : Хімічні властивості спиртів. Використання спиртів. Отруйність спиртів. Шкідливий вплив на організм людини куріння І алкоголю iconУрок 9 Тема уроку. Хімічні властивості алканів: повне й часткове...
Стивості алканів; вивчити хімічні властивості алканів, їх узаємодію з розчинами кислот, лугів, калій пер-манганату; показати значения...
Урок хімія, біологія (9 клас ) Тема : Хімічні властивості спиртів. Використання спиртів. Отруйність спиртів. Шкідливий вплив на організм людини куріння І алкоголю iconВиховна година
Формування звичок здорового способу життя. Шкідливий вплив тютюнопаління І вживання алкоголю на здоров'я дитини
Урок хімія, біологія (9 клас ) Тема : Хімічні властивості спиртів. Використання спиртів. Отруйність спиртів. Шкідливий вплив на організм людини куріння І алкоголю iconУрок 12 Тема: Сульфатна кислота І сульфати. Найважливіші природні...
Мета: Довести до учнів відомості про фізичні властивості сульфатної кислоти; поглибити знання учнів про її хімічні властивості; зіставити...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Школьные материалы


База даних захищена авторським правом © 2014
звернутися до адміністрації
uchni.com.ua
Головна сторінка