Скачати 140.43 Kb.
|
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ Київський національний торговельно-економічний університет Чернівецький торговельно-економічний інститут Кафедра міжнародної економіки Джобулда Ю.О. ФАО ІНДЗ з "Міжнародних організацій" (спеціальність 6.030503 – Міжнародна економіка, 4 курс, 342 група) Науковий керівник: Соколюк О. В. Бабінська О. В. Чернівці - 2013 ФАО - продовольча і сільськогосподарська організація ООН (Food and Agriculture Organization). Особливе агентство ООН, засноване 16 жовтня 1945 для боротьби за здійснення одного з ключових прав людини - права на гідне харчування. Як міжурядова міжнародна організація ФАО займається питаннями продовольчих ресурсів та розвитку сільського господарства країн світового співтовариства. Штаб-квартира ФАО знаходиться в Римі. Історія створення На запрошення Тимчасової комісії Об'єднаних Націй з питань продовольства і сільського господарства представники держав зібралися в Квебеку 16 жовтня 1945 для підписання Статуту Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй, згідно з яким "засновується Конференція Організації, на якій кожна держава-член і асоційований член представлені одним делегатом . " Працює на основі Статуту, в якому сформульовані цілі та завдання організації, що зводяться до поліпшення харчування і підвищення життєвого рівня населення. Визначає політику і затверджує бюджет Організації, а також здійснює інші повноваження, якими вона наділена згідно з цим Уставу1; дає рекомендації державам-членам та асоційованим членам стосовно питань, пов'язаних продовольства і сільського господарства, з метою їх розгляду членами на предмет виконання в рамках національних заходів; дає рекомендації будь-якій міжнародній організації по будь-якому питанню, має відношення до цілей організації (Стаття IV Статуту). Конференція є суверенною керівним органом Організації. До її складу входять всі члени та асоційовані члени Організації. Продовольча і сільськогосподарська організація Об'єднаних Націй відіграє провідну роль у міжнародній діяльності, спрямованої на боротьбу з голодом. Обслуговуючи як розвинені, так і країни, що розвиваються, ФАО виступає в якості нейтрального форуму, де всі держави зустрічаються на рівноправній основі з метою обговорення угод і проведення дискусій з питань політики. ФАО є також джерелом знань та інформації. Станом на 1 квітня 2011 року штат ФАО налічував 1835 фахівців основного складу (в тому числі фахівців, що працюють в країнах) і 1856 службовців допоміжного складу. Ці дані відносяться до службовців, з якими укладені контракти на фіксовані або тривалі терміни. Близько 53 відсотків персоналу працює в штаб-квартирі в Римі, решта - у відділеннях ФАО в країнах світу. За останні 15 років частка жінок у категорії професійних службовців збільшилася більш ніж у два рази: з 16 до 34 відсотків. ^
Остання задача ФАО виконується спільно з ООН, ВООЗ та міжурядовими організаціями. ФАО і ВООЗ створили для цього об'єднану комісію "Кодекс аліментаріус", що виробляє обгрунтовані (з медичної та технічної точок зору) норми застосування пестицидів, інсектицидів і харчових добавок. Спрямованих на захист здоров'я споживачів і гарантування чесної практики в торгівлі ними. В даний час ФАО налічує 191 країну, одна організація-член (Європейський Союз) і два асоційованого члена - Фарерські Острови і Токелау. Робочі мови англійська, арабська, іспанська, китайська, російська та французька Перша сесія Квебек, 16 жовтня - 1 листопада 1945 Управління організацією здійснює конференція країн-учасників, яка збирається кожні два роки, обговорює роботу організації та приймає програму роботи і бюджет на наступні два роки. На своїй першій після Конференції сесії Рада обирає Програмний комітет, Фінансовий комітет і Комітет з конституційних і правових питань, всі члени яких обираються до складу перерахованих комітетів строком на два роки. Крім них при Раді існують також постійно діючі комітети відкритого складу, у роботі яких може взяти участь будь-яка держава-член Організації. До них відносяться: Комітет з питань товарної продукції, Комітет з рибальства, Комітет по лісах, Комітет з сільського господарства і Комітет всесвітньої продовольчої безпеки (КВПБ). У структурі ФАО є також інші допоміжні органи у вигляді комісій, комітетів, робочих груп, консультативних груп, груп експертів та ін Вони діють за такими напрямами, як: сільське господарство (загальні питання); рослинництво і захист рослин; тваринництво і ветеринарія; розвиток і використання земельних і водних ресурсів; товарні продукти і торгівля; людські ресурси, аграрна реформа; продовольча політика та харчування; рибне господарство; лісове господарство. - Робота ФАО фінансується як за рахунок власного бюджету, так і за рахунок коштів інших міжнародних організацій та установ. Бюджет організації становить $1005,6 млн. (на 2012-2013 рр..), - ФАО має свої друковані органи, випускає та розповсюджує аналітичні огляди, довідники та іншу інформаційну продукцію. - Конференція обирає Раду з 49 країн-членів, склад якої щорічно оновлюється на одну третину і він діє в якості керуючого ланки ФАО. Конференція також обирає на строк 6 років генерального директора організації. - Д-р Жак Діуф з Сенегалу перебував на цій посаді 3 терміна - з 1994 року. Саме тоді й почалася перебудова ФАО. Адже протягом 20 років рішення Всесвітньої продовольчої конференції ООН 1974 року в Римі про повне знищення голоду залишалося нереалізованим. Зростання сільськогосподарського виробництва в результаті так званої «Зеленої революції», в тому числі і в країнах, що розвиваються, призвело до збільшення продовольчих ресурсів, які були «з'їдені» через інтенсивне зростання чисельності населення Землі. Усвідомлюючи складність завдання, д-р Діуф повів роботу по двох напрямках: підвищення ефективності діяльності самої організації та привернення уваги світової громадськості до питань продовольчого забезпечення. Тепер чинний Генеральний директор Жозе Граціану да Сілва, який вступив на посаду 1 січня 2012 року - Стандарти ФАО носять рекомендаційний характер і не є обов'язковими до дотримання на території держав-членів. Однак несоблюдающая їх країна накликає на себе закид у нехтуванні міжнародними нормами. Як правило, у багатьох країнах вимоги до змісту хімікатів і харчових добавок вище, ніж у нормативах ФАО. -Штат 3700 чол, що працюють в більш ніж 100 країнах світу. Статистика AQUASTAT - це глобальна інформаційна система FAO, в якій містяться документи, розроблені Відділом розвитку земельних і водних ресурсів FAO, що стосуються теми водних ресурсів та сільського господарства. AQUASTAT надає користувачам всеосяжну інформацію з управління водними ресурсами в сільському господарстві по всьому світу, причому акцент зроблений на країнах, що розвиваються, і країнах з перехідною економікою. FAOSTAT, статистична база даних ФАО, є електронною багатомовної базою даних, в даний час містить часових рядів записів з більш ніж 210 країн і територій, що охоплюють сільське господарство, харчування, рибальство, лісове господарство та продовольчу допомогу ^ База даних, в якій міститься інформація про розподіл світових лісових ресурсів між англомовним, франкомовних, арабським і іспаномовним населенням. TERRASTAT - база даних, що містить інформацію про основні проблеми, пов'язаних із земельними ресурсами, грунтом пустель і посушливих районів, поширенням популяцій, аналізом земель в гірських районах, природної деградацією земельних ресурсів та деградацією земельних ресурсів, викликаної сільськогосподарською діяльністю людини. ^ У світі налічується голодуючик людей від 870 млн до 1 млрд. За оцінками Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО) і Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), середня норма харчування для однієї людини має становити 2300—2400 ккал на добу. Цей показник може трохи варіюватись залежно від статі, віку, виду праці, а також природно-кліматичних умов та деяких інших факторів. Чітко виражене недоїдання настає тоді, коли цей показник падає нижче 1800 ккал, а очевидний голод — коли він проходить критичну позначку 1000 ккал на добу. Для Всесвітньої продовольчої програми ООН складена карта голоду на 2011 рік. Карта складена на основі підготовленої у 2010 році доповіді про ситуацію в області продовольчої безпеки в світію. У доповіді Всесвітньої продовольчої програми ООН вказується, що основними причинами голоду в багатьох країнах світу є природні лиха, військові конфлікти і дефіцит інфраструктури в сільському господарстві. Згідно з доповіддю, нині у світі близько мільярда людей проживають в умовах бідності. 1 людина з 6 не отримує достатнього харчування, необхідного для здорового способу життя. На карті, складеній всесвітньої продовольчою програмою, рівень голоду у країнах класифікується кольоровою гамою по 5 категорій. ^ зафіксований в Гаїті, Чаді, Ефіопії, Демократичній Республіці Конго, Анголі, Малаві, Замбії та Мозамбіку. 35% населення цих країн перебувають на рівні голодування. ^ входять деякі країни Латинської Америки і Африки, а також Вірменія, Монголія, Камбоджа, Ємен, Пакистан, Індія і Таджикистан. У третій категорії представлені деякі країни Латинської Америки, Африки, Центральної та Південно-Східної Азії. У цю ж категорію входить Китай, який вважається другою економікою світу. Бразилія, Венесуела, Туркменістан, Нігерія та інші країни з показником в 5-9% - у другій катергоії. ^ , розфарбовані на карті блакитним кольором, розміщені в першій категорії. На сьогоднішній день на нашій планеті як мінімум в 4 рази більше людей, які щодня переїдають, ніж тих, хто не отримує з їжею всіх необхідних калорій і поживних речовин. Провізія розподіляється по земній кулі вкрай нерівномірно і поки одні страждають від недуг, спричинених обжерливістю, інші пухнуть з голоду. Міжнародна група вчених з 50 країн оприлюднила звіт за результатами дослідження, в якому експерти, зокрема, акцентують увагу на тому, що за останні десятиліття рівень смертності від надмірної ваги перевищив смертність від недоїдання більш, ніж вдвічі. Це дає дослідникам серйозні підстави заявляти про глобальне "зрушення в загальносвітових тенденціях здоров'я". За словами досліджень, тільки за один 2010 рік зайва вага стала причиною смерті більше трьох мільйонів чоловік. Ожиріння зараз займає 6 сходинку в факторах смерті (раніше було на 10), тоді як недоїдання - лише восьму. З тривожними темпами зростання темпів ожиріння зіткнулися всі країни світу, крім держав Африки. А в загальносвітовому «заліку» за останні 20 років темпи ожиріння зросли аж на 82%. Водночас в африканських країнах (особливо в південній частині континенту) недостатнє харчування, як і раніше, є основною причиною смертності серед дітей і підлітків. ^ Квіноа може зіграти важливу роль у знищенні голоду, недоїдання і бідності, сказав Генеральний директор ФАО Жозе Граціану да Сілва. Квіноа може рости в найсуворіших умовах, вона здатна переносити температури від -8 до +38 ° C, виростає як на рівні моря, так і на висоті в 4000 метрів, володіє високою посухостійкістю і росте на неродючих грунтах. Як і картопля, квіноа була одним з основних продуктів харчування андийцев до появи інків. За традицією зерна квіноа обсмажуються і перемелюють на борошно, з якої випікають різні види хліба. Крім того, зерна квіноа додають в супи, з них варять каші, пиво і чичу, традиційний напій Анд. У приготованому вигляді квіноа набуває смак горіха. У наші дні квіноа відіграє ключову роль у вишуканій, високої кухні. Крім того, вона використовується у фармацевтиці та промисловості. В даний час майже всі виробництво квіноа знаходиться в руках дрібних фермерів і асоціацій. Квіноа виростає у всіх державах Андського регіону від Колумбії до півночі Аргентини і півдня Чилі. Найбільші виробники - Болівія, Перу і США. ООН, зокрема її Регіональне відділення для Латинської Америки і Карибського басейну, виконує роль Секретаріату Міжнародного року квіноя, який надає сприяння Міжнародному комітету в координації святкувань. Головування у комітеті покладено на Болівію, віце-головами стали Еквадор, Перу і Чилі, доповідачами - Аргентина і Франція. ^ Публікації займають центральне місце в роботі ФАО як організації, що розповсюджує знання. Щорічно публікується понад 300 видань, як правило, на багатьох мовах, на такі теми, як голод і продовольча забезпеченість, ринки сировинних товарів, зміна клімату, харчування, рибальство, ліси, забезпечення засобів до існування в сільських районах, і на багато інших тем. У 2010-11 році ФАО здійснила програми і проекти загальною вартістю 1,707 мільйона доларів США. Організація Об'єднаних Націй внесла внесок у боротьбу з голодом у що розвиваються: випустилавидеоигру, які мають ознайомити дітей із цією проблемою. Гра ">FoodForce" (Продовольча загін) створена на замовлення Всесвітньої продовольчої програми ООН, що у торік зуміла нагодувати понад сто мільйонів. Гра розрахована на13-летних підлітків, і можна безплатно завантажити з Інтернету за адресоюfood.force.com. За словами розробників, гра динамічне, викликає інтерес в дітей віком. Вона допоможе їм зрозуміти, що з голоду вмирає більше людей, ніж від СНІДу, малярії і туберкульозу разом узятих. Гравці мають виконати кілька завдань. Наприклад, провезти продукти через блок-пости повстанців. Загалом у грі шість завдань чи операцій. Кожна їх починається з брифінгу постраждалого учасника продовольчого загону. На цей час гра доступна лише з англійській, але згодом планується переклад іншими мовами.
|
![]() | Міністерство освіти І науки, молоді та спорту україни Київський національний... Студентський науковий гурток «Міжнародники» (далі – Гурток) є добровільним некомерційним об’єднанням студентів, яке створене при... | ![]() | Міністерство освіти І науки україни київський національний торговельно-економічний... Рішення створити міжнародну організацію, що усіляко сприяла би суспільному прогресу через встановлення й підтримання соціального... |
![]() | Міністерство освіти І науки України Київський національний торговельно-економічний... У 1946 році Роланд Берілл (баррістер) І доктор Ланс Ваір (вчений, юрист) заснували в Англії товариство Mensa. У них виникла ідея... | ![]() | Міністерство освіти І науки україни київський національний торговельно-економічний... Міністри країн G8 зустрічаються протягом року. Зокрема, міністри фінансів G8 проводять зустрічі чотири рази на рік. Також мають місце... |
![]() | Міністерство освіти І науки України Київський національний торговельно-економічний університет Запрошуємо Вас взяти участь у роботі Всеукраїнської науково-практичної конференції «Інноваційні процеси у фінансово-кредитній сфері»,... | ![]() | Київський національний торговельно-економічний університет Економічна І соціальна рада ООН (екосор) — головний орган з координації економічної діяльності Організацій Об’єднаних Націй (оон)... |
![]() | Менеджмент Міністерство освіти І науки україни київський національний економічний університет | ![]() | Міністерство освіти І науки України Київський національний економічних... Міністерство освіти І науки України Київський національний економічних університет |
![]() | Україна, Київський національний торговельно-економічний університет Становлення України як держави з розвинутою ринковою системою та входження її до світової економічної спільноти потребує докорінних... | ![]() | Київський національний торговельно-економічний університет Перш ніж приступити до встановлення ділових відносин з французькими фірмами, необхідно чітко поставити цілі цих відносин |