Скачати 181.04 Kb.
|
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ та індивідуальні завдання для самостійної роботи студентів з дисципліни “Процеси і апарати харчових виробництв” для студентів 2 курсу з дисципліни Процеси і апарати харчових виробництв професійного спрямування: Технологія бродильних виробництв і виноробства; Технологія зберігання, консервування та переробки плодів і овочів. напряму підготовки: 6.051701 Харчові технології та інженерія. галузі знань: 0517 Харчова промисловість та переробка сільськогосподарської продукції Загальні положення Сучасне харчове виробництво може розглядатися як сукупність численного ряду самостійних технологічних операцій переробки сировини і напівфабрикатів. Кожна операція зв'язана зі здійсненням процесів, що протікають в апаратах і різних машинах відповідної галузі промисловості. Вивчення процесів, властивих усім галузям харчової технології, і основних початків цих процесів складає предмет і задачу курсу "Процеси і апарати харчових виробництв". Програма курсу, розрахована на підготовку інженера широкого профілю, охоплює всі підсумкові процеси з погляду їхнього теоретичного обґрунтування, вибору оптимальних параметрів, методику розрахунку й апаратурного оформлення. Мета курсу — навчити студента раціональному вибору конструкцій, розрахунку машин і апаратів для визначених технологічних процесів, а також методом доцільної промислової експлуатації їх, спрямованим на досягнення максимальної продуктивності при мінімальних витратах і високій якості готової продукції. В результаті вивчення дисципліни студент повинен знати:
Студент повинен вміти:
^ 1. Основні положення науки про процеси і апарати Предмет і задачі курсу «Процеси і апарати харчових виробництв. Основні фізичні, хімічні та фізико-хімічні закономірності. 2. Метод моделювання Основні теореми подоби. Основні правила моделювання. Найважливіші критерії подоби. Застосування критеріальних залежностей. ^ 3.1. Фізико-хімічні властивості харчових рідин Системи одиниць вимірювання фізичних величин. Технічні властивості харчових продуктів. Основні параметри харчових продуктів. 3.2. Основи гідравліки Основне рівняння гідростатики. Основні рівняння гідродинаміки. Критеріальні залежності гідравліки. Розрахунок трубопроводів. Типи і конструкції насосів. Основні параметри насосів. Термодинамічні основи процесу сжимання газів. Типи і конструкції компресорних машин. 3.3. Гідромеханічні процеси Апаратура для перемішування. Пневматичне перемішування, перемішування в трубопроводах, перемішування за допомогою сопел і насосів. Розділення рідких систем. Коагуляція частинок дисперсної фази. Апаратура для осадження. Електроосадження. Рівняння фільтрування. Фільтрувальні перегородки. Апаратура для фільтрування. Розрахунок фільтрів. Гідродинаміка взаємодії газу (пари) і рідини. Відцентрова сила і фактор розділення. Будова і принцип дії центрифуг. Будова і принцип дії сепараторів. Розрахунок сепараторів і центрифуг. ^ Подрібнення. Дроблення, різання. Будова і принцип дії дробарок. Види різальних пристроїв. Сортування. Магнітна сепарація. Пресування і гранулювання. Будова і принцип дії сучасних пресів для віджимання рідини. Процеси гранулювання і таблетування. ^ У процесі пророблення курсу студент повинний виконати самостійну роботу, в яку входять питання і задачі. Номера завдань вибираються по останній цифрі залікової книжки. Робота оформлюється в окремому зошиті і здається на перевірку викладачу. Відповіді на теоретичні питання студент дає в усній формі. Питання для самоконтролю
Теоретичні питання
Індивідуальні завдання Задача №1. По трубопроводу діаметром d1 рухається рідина густиною ρ. На трубопроводі мається розширення діаметром d2, (див. рис.1) швидкість руху рідини у розширенні складає v2. Визначити режим руху рідини у трубопроводі до розширення, якщо динамічний коефіцієнт в’язкості рідини складає µ. Визначити об’ємну витрату рідини, швидкість руху рідини до розширення, а також показання відкритого п’єзометра у розширенні, якщо показання відкритого п’єзометра до розширення складають h1. Втратами напору зневажити. ![]() Рис. 1. Таблиця вихідних даних
^ Записують рівняння нерозривності та рівняння Бернуллі для двох перерізів потоку. Вирішують систему отриманих рівнянь відносно невідомих величин. Визначають критерій Рейнольда (Re) і роблять висновок про режим руху рідини. ^ Насос перекачує воду температурою 30°С. Показання манометра на нагнітальному трубопроводі Pм, показання вакууметра (розрідження) в усмоктувальному трубопроводі перед насосом Pвак, манометр приєднаний на Hо, м вище вакууметра. Усмоктувальний і нагнітальний трубопроводи однакового діаметра. Який напір розвиває насос. Таблиця вихідних даних
^ Повний напір, що розвивається насосом може бути розрахований по рівнянню: ![]() Попередньо визначити тиск у нагнітальному й усмоктувальному трубопроводі. ^ Поршневий компресор продуктивністю Q (при умовах усмоктування) стискується газ, Г від p1 до р2 (тиск абсолютний). Початкова температура t1 = 15°C. К.к.д компресора прийняти 0,65. Визначити потужність компресора. Таблиця вихідних даних
^ Перед розрахунком необхідно вивчити розділ "компресори". Потужність, споживана двигуном одноступінчатого компресора: ![]() де Lад — адіабатична робота стиску 1 кг газу ![]() Де k – показник адіабати [4, с.513] Задача №4. Розрахувати відстійник безупинної дії для осадження твердих зважених часток водної суспензії. Діаметр найменших часток, що підлягають осадженню d. Відносна вага твердої фази Δтв. Продуктивність відстійника по живленню M, суспензії з концентрацією Вп. Концентрація твердої фази в згущеній суспензії Вк. Температура суспензії t. Таблиця вихідних даних
^ Перед розрахунком потрібно вивчити розділ відстоювання. Визначають режим осадження, для розрахунку теоретичної швидкості осадження. Дійсну швидкість осадження приймають рівною: v = 0,5vт. Кількість рідкої фази в суспензії визначають за формулою: Vр = ![]() Визначають кількість твердої фази. Визначають концентрацію твердих часток у суспензії, що надходить у відстійник і в згущеній суспензії, за формулою: x = ![]() ![]() Площу відстійника визначають за формулою: ![]() Визначають діаметр відстійника. ^
|
![]() | Методичні рекомендації та індивідуальні завдання для самостійної... Методичні рекомендації І контрольні завдання до виконання практичних занять з дисципліни Процеси І апарати харчових виробництв | ![]() | Методичні рекомендації та тематика контрольних робіт для студентів... Методичні рекомендації І контрольні завдання до виконання практичних занять з дисципліни «Процеси І апарати харчових виробництв» |
![]() | Методичні рекомендації та тематика контрольних робіт для студентів... Методичні рекомендації І контрольні завдання до виконання практичних занять з дисципліни Процеси І апарати харчових виробництв | ![]() | Методичні рекомендації та індивідуальні завдання для самостійної роботи студентів з дисципліни Методичні рекомендації та індивідуальні завдання для самостійної роботи студентів з дисципліни „ Університетська освіта ” |
![]() | Методичні рекомендації до виконання курсового проекту з дисципліни... Методичні рекомендації до виконання курсового проекту з дисципліни «Процеси І апарати харчових виробництв» | ![]() | Методичні рекомендації до виконання курсового проекту з дисципліни... Установка вакуумна трьохкорпусна для випарювання томатної маси продуктивністю 9 т/год |
![]() | Методичні рекомендації та завдання для самостійної роботи студентів... Камінський П. П. Методичні рекомендації та завдання для самостійної роботи студентів денної та заочної форми навчання напряму 0601... | ![]() | Методичні рекомендації та тематика контрольних робіт для студентів... Відповідальний за випуск Валько М.І., д т н., професор, завідувач кафедри технічної хімії І харчових технологій |
![]() | Завдання та методичні вказівки до самостійної роботи студентів з... Завдання та методичні вказівки до самостійної роботи студентів з дисципліни “Основи зовнішньоекономічної діяльності” для студентів... | ![]() | Методичні рекомендації до самостійної роботи студентів з дисципліни Мета курсу – формування в студентів системних знань І розуміння концептуальних основ логістики як інструмента ринкової економіки,... |