Болгарська кухня




Скачати 282.59 Kb.
НазваБолгарська кухня
Сторінка1/4
Дата конвертації27.02.2013
Розмір282.59 Kb.
ТипРеферат
uchni.com.ua > Культура > Реферат
  1   2   3   4


РЕФЕРАТ НА ТЕМУ


Болгарська кухня

зміст





РЕФЕРАТ НА ТЕМУ 1

зміст 2

4.1 Овочі 21

4.2 Перші страви, приправи, закуски 22

4.3 Другі страви 23




вступ
Болгарська кухня складалася протягом багатьох століть. Її особливості зумовлювалися як природними умовами, так і багатовіковою історією. Особливе географічне положення Болгарії на Балканському півострові, тобто на роздоріжжі між Сходом і Заходом, Північчю і Півднем, визначило її повну подій історію, що відбилася як на житті, побуті і культурі болгар, так і на особливостях болгарської кухні. Протягом сторіч через Балканський півострів проходило безліч людей і різних народів. Говорять, що болгари зустрічали і проводжали увесь світ, і увесь світ сидів за болгарським столом.

Традиції різних народів увійшли в кулінарію болгар. Страви болгарської кухні подібні зі стравами вірменської і грузинської кухонь. Особливо близькі до болгарських такі страви, як харчо, піті, шашлики, люля-кебаб, бастурма, чахохбілі.

Минуле завоювання Болгарії Османською імперією залишило глибокий турецький слід у назвах страв болгарської кухні: імамбадяли, кебапчета, таскебаб та інші. У великій пошані в болгар страви з овочів, баранина, кисле молоко, овечий і козячий сири, дарунки моря, запашні трави. Від турків у болгар залишилася також традиція готувати їжу на решітках відкритих вогнищ типу мангал (їхня загальна назва в Болгарії - скара). У скарі готують кебапчета, шашлики з баранини, кебаб, філе курчат, відбивні котлети, зрази, фаршировані солодким перцем, страви з дичини. А спадщина древніх слов'янських племен позначилася в тому, що в Болгарії люблять запікати продукти в глиняних горщечках. Це відмінно зберігає вітаміни, смак і аромат страв.

Болгарська кухня містить чимало дійсно смачних страв. Їхніми відмінними рисами є наявність гострих приправ, соковите м'ясо, достаток овочів і пікантний присмак. Одна з основних особливостей - одночасна теплова обробка продуктів на слабкому вогні. Це дозволяє зберегти живильні властивості, домогтися приємного аромату страв, оригінальних смакових сполучень. Приправи звичайно додаються в помірних кількостях, їхнє призначення - відтінити основні смакові якості страви.


^ Розділ 1. Традиції і культура: релігія, мова, раціон, режим харчування і кухня болгарії
Болгари є православними християнами, тому їх народні традиції схожі з усіма народами Європи. Традиційною релігією є східно-православне християнство (85% населення). Православне християнство з IX ст. є головною релігією країни. Сьогодні його сповідує 82,6% жителів. Протягом всієї історії Болгарії воно відігравало важливу роль у формуванні нації. В часи іноземного панування завдяки православної церкви болгари зуміли зберегти свою рідну мову, а багато в чому і культуру. Церква є автокефальною (адміністративно самостійною). Нею керує болгарський патріарх. Служби ведуться болгарською мовою. Кілька подій мають для болгарської сім'ї особливе значення: це хрещення дитини, перші кроки, які робить дитина, день народження, іменини, день заручин, заручини, весілля, будівництво нового будинку. На честь перших кроків дитини в кожній сім'ї влаштовується веселий бенкет. Під час сватання відбувається підношення частування святих угодників, це релікт язичницького обряду. Святим дякують за матеріальне благополуччя, міцне здоров'я, довге життя.

Іншу найважливішу частину національної культури складає мова і традиційна (національна) жестикуляція. На їх основі виникають міжособистісні стосунки, спілкування і виховання. Проекція слів і жестів через зорове сприйняття утворює національну писемність і образотворче мистецтво. Кожен малюнок, кожен орнамент і колірна гамма мають у національній культурі своє смислове значення.

Болгарська мова є південнослов'янською мовою і пишеться за допомогою кирилиці. Святі Кирило і Мефодій, два брати з Салонік, винайшли кирилицю в IX столітті, і вона зближує росіян і болгар, оскільки є алфавітом обох народів. Болгари старшого покоління говорять і по-болгарському, і по-російськи; російська мова все ще викладається в школах. Молодше покоління говорить на розмовному "варіанті" англійської, засипаного словами з пісень і рекламних роликів, мови. Якщо болгарин хитає головою, то це означає «так», і навпаки, якщо киває головою, то - «ні».

Так само до одного з основних елементів національної культури можна віднести раціон і режим харчування (національну кухню), оскільки вони адаптовані до умов життя, побуту і способу занять. Національні ігри, пісні, танці та музика, в свою чергу, прищеплюють необхідні навички для засвоєння традиційних занять, військового мистецтва, виховують витривалість і терпіння. Одяг, предмети побуту, уклад життя - всі вони забезпечують оптимальне існування людини в умовах кочового чи осілого способу життя. Можна сказати, що весь комплекс самобутньої національної культури орієнтований на збереження фізичного та духовного здоров'я людини, що дозволяє йому вижити і відтворити здорове потомство, зберегти біологічну різноманітність природи.

Болгари, в основному, їдять м'ясо, картоплю, боби і салати, а запивають міцним спиртним. ("rakia" або "mastika"). На сніданок болгари їдять бутерброди. Обід - основний час прийому їжі в болгар. Найбільш популярні такі блюда, як "кебаб" (м'ясо на рожні), "кебабче" (смажені м'ясні ковбаски), "сармі" (фаршировані виноградні листи), "топчеті супу" (суп-пюре з фрикадельками), "плакія" (риба або тушковане м'ясо з овочами), "сирен по шопськи" (блюдо з яєць, сиру, помідорів, запечене в горщику). Вечеряють болгари пізно увечері, зазвичай як сигнал переходу прийому аперитивів на більш серйозний вид спиртних напоїв. Можна по достоїнству оцінити болгарську кухню. Блюда дійсно смачні - гострі приправи, велика кількість овочів, пікантний смак. Одна з основних її особливостей - одночасна теплова обробка продуктів на слабкому вогні. Це дозволяє зберегти живильні властивості, домогтися приємного аромату страв, оригінальних смакових сполучень. Цьому сприяє також використання різноманітних продуктів, приправ, рослинних та тваринних жирів. Приправи зазвичай додаються в помірних кількостях, їх призначення - відтінити основні смакові якості блюда. За традицією болгари готують їжу на відкритих вогнищах типу мангалу (їх загальна назва в Болгарії - ськара), а також на плитах або в духових шафах (духовках). Продукти закладаються, як правило, в глиняний посуд.

Виноробство одне з найстародавніших ремесел болгарського народу. Перші виноградарі і винороби з'явилися на болгарських землях тисячоліття тому, і з тих пір цивілізації успадкували цю майстерність.
  1   2   3   4

Додайте кнопку на своєму сайті:
Школьные материалы


База даних захищена авторським правом © 2014
звернутися до адміністрації
uchni.com.ua
Головна сторінка