Методичні рекомендації та тематика контрольних робіт для студентів заочної форми навчання з дисципліни “Овочівництво та садівництво” для студентів 2 курсу для спеціальності




Скачати 104.33 Kb.
НазваМетодичні рекомендації та тематика контрольних робіт для студентів заочної форми навчання з дисципліни “Овочівництво та садівництво” для студентів 2 курсу для спеціальності
Дата конвертації15.03.2013
Розмір104.33 Kb.
ТипМетодичні рекомендації
uchni.com.ua > Культура > Методичні рекомендації
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра харчових технологій

Рег. № ..

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

та тематика контрольних робіт для студентів заочної форми навчання з дисципліни “Овочівництво та садівництво”

для студентів 2 курсу


для спеціальності:

0517 — Технологія зберігання, консервування та переробки плодів і овочів

напряму підготовки 0917 – харчова технологія та інженерія

факультету технологій та дизайну

Херсон – 2012

та тематика контрольних робіт для студентів заочної форми навчання з дисципліни “ Овочівництво та садівництво ”.
Укладач: О.Д. Шанін. — Херсон: ХНТУ, 2012. — 12 с.


Рецензент: к.т.н., доцент Короленко В.О.

Затверджено на засіданні кафедри

технічної хімії і харчових технологій

протокол № 7 від 19 лютого 2011 р.

Зав. кафедри Валько М.І.

Відповідальний за випуск Валько М.І., д.т.н., професор, завідувач кафедри технічної хімії і харчових технологій

Вступ

Овочівництво та садівництво як наука вивчає біологічні особливості овочевих і плодово-ягідних рослин і розробляє технології їх оброблення для отримання високих врожаїв при найменших витратах праці та засобів на одиницю продукції.

Мета курсу «Овочівництво та садівництво» — ознайомлення студентів з характеристикою основних плодових овочевих рослин, а також із загальними прийомами агротехніки, використання раціональних систем удобрень та зрошення.

Завдання дисципліни — навчити студентів визначати основні умови вирощування для садівництва та овочівництва, технології вирощування у відкритому та закритому ґрунту, застосуванню добрив.

У результаті вивчення та засвоєння основних положень дисципліни студент повинен знати:

  • основні прийоми агротехніки овочевих і плодових культур;

  • загальну технологію вирощування плодових і овочевих культур;

  • характеристику основних сортів овочів, плодових і ягідних рослин.

Студент повинен вміти:

  • аналізувати умови та способи вирощування;

  • запропонувати технологію вирощування овочів;

  • запропонувати технологію вирощування плодових рослин;

  • запропонувати заходи щодо захисту плодових і овочевих культур від хвороб і шкідників.


Зміст дисципліни

Розділ 1. Основи промислового овочівництва

Тема 1

Біологічні особливості овочівництва

Класифікація овочів. Закономірності росту розвитку і розмноження овочевих рослин. Умови зовнішнього середовища.

Вирощування овочевих культур. Застосування добрив у овочівництві.

Метод складання агротехнічної частини технологічних карт оброблення основних овочевих культур

Тема 2

Технологія вирощування і оброблення овочевих культур.

Овочівництво відкритого ґрунту. Особливості вирощування і оброблення основних овочевих культур.

Особливості технології вирощування овочів у захищеному ґрунті. Будівлі захищеного ґрунту. Способи обігріву.

^ Розділ 2. Основи промислового садівництва

Тема 3

Характеристика плодових і ягідних рослин. Вирощування посадкового матеріалу.

Виробнично-біологічна і морфологічна характеристика. Закономірності розвитку, росту і плодоношення. Розмноження плодових і ягідних рослин.

Особливості вирощування плодових і ягідних рослин.

Тема 4

Закладка плодового саду. Догляд за молодим і плодоносним садом.

Принципи проектування плодових насаджень. Система утримання і обробки ґрунту. Механізація робіт у садівництві.

Закладка плодового саду.

Складання плану закладки плодового саду. Розрахунок потреби в посадковому матеріалі.

Догляд за садом. Система утримання ґрунту.

^ Форма закріплення варіанта

У процесі пророблення курсу студент-заочник повинний виконати контрольну роботу, в яку входять теоретичні запитання і практичне завдання.

Номера варіантів завдань видаються викладачем.

Розділ 1. Основи промислового овочівництва

Теоретичні запитання

  1. Види овочевих рослин.

  2. Ріст, розвиток, фази росту, періодичність росту.

  3. Вплив тепла і світла на розвиток рослин.

  4. Вплив води і харчового режиму на розвиток рослин.

  5. Особливості обробки ґрунту при вирощування овочевих рослин.

  6. Особливості застосування добрив.

  7. Характеристика насінь овочевих культур.

  8. Чистота і посівна придатність насінь.

  9. Підготовка насінь до посіву.

  10. Намочування і пророщення барботування, загартування насінь.

  11. Обробка стимуляторами росту і дражирування насінь.

  12. Способи посіву і посадки насінь овочевих культур.

  13. Поняття про захищений ґрунт.

  14. Розсадний метод вирощування овочевих культур.

  15. Вегетативне розмноження овочевих культур.

  16. Розмноження овочевих культур бульбами, черешками.

  17. Розмноження овочевих культур розподілом кореневищ, цибулинами. Дорощування і вигонка.

  18. Відхід за рослинами. Розпушування ґрунту. Підгортання.

  19. Прополка і проріджування овочевих культур.

  20. Збирання врожаю овочевих культур.

Розділ 1. Основи промислового садівництва
  1. ^

    Класифікація плодових культур.

  2. Види плодових рослин у залежності від розмірів.

  3. Коренева система плодових рослин.

  4. Надземна частина плодових рослин.

  5. Листи і бруньки плодових рослин.

  6. Квітка і плоди.

  7. ^

    Збирання врожаю плодово-ягідних культур.

  8. Роль елементів мінерального харчування.

  9. Види добрив.

  10. Органічні добрива. Гній.

  11. Органічні добрива. Пташиний кал.

  12. Компост і рослини-сидерати.

  13. Мінеральні добрива.

  14. Комплексні мінеральні добрива

  15. ^

    Способи розміщення дерев у плодових садах.

  16. Предпосадочная підготовка ділянки під сад і час посадки.

  17. Система змісту й обробки ґрунту в садах.

  18. Методи визначення режимів зрошення. Розрахунок поливної норми.

  19. Вибір системи утримання ґрунту.

  20. ^

    Мікро- і макроелементи, необхідні для росту і розвитку рослин.



Практичне завдання

Практичне завдання полягає у розробці прийомів промислового оброблення овочевих культур у захищеному і відкритому ґрунті. Виконання самостійної роботи починається з пророблення літературних джерел. Необхідно розглянути основні ботанічні та біологічні особливості даної овочевої культури, або плодових, ягідних культур.

Виконання практичного завдання починається з пророблення літературних джерел. Необхідно розглянути основні ботанічні та біологічні особливості даної культури, основні прийоми оброблення, способи закладки плодово-ягідного саду і методи догляду за ним (оброблення ґрунту, обрізка, полив, боротьба зі шкідниками і хворобами, збір врожаю).

Розробляють нові, перспективні методи вирощування даної культури з використанням передового досвіду, користуючись довідниками, фаховими періодичними виданнями.


  1. Капустяні (Крістоцвітні): капуста — белокочанна, червонокачанна, савойська, брюссельська, пекінська, китайська, кольорова, кольрабі, декоративна.

  2. Крістоцвітні: ріпа, редька, редис

  3. Селерові (Зонтичні): морква, петрушка, пастернак, кріп.

  4. Гарбузові: огірок, гарбуз, кабачок, кавун, диня.

  5. Пасльонові: томат.

  6. Пасльонові: баклажан, перець.

  7. Пасльонові: картопля.

  8. Мареві: буряк.

  9. Бобові: біб, горох, квасоля.

  10. Астрові (Складноцвітні): салат, естрагон, салатний цикорій.

  11. Цибульні (Лілейні): цибуля — ріпчаста, батун, порей, багатоярусний, шніт, шалот, часник.

  12. Технологія вирощування і оброблення різних сортів яблуні.

  13. Технологія вирощування і оброблення різних сортів груші.

  14. Технологія вирощування і оброблення різних сортів сливи.

  15. Технологія вирощування абрикосу і персику.

  16. Вирощування і оброблення вишні та черешні.

  17. Розмноження і вирощування винограду.

  18. Розмноження і вирощування малини і ожини.

  19. Вирощування різних сортів смородини.

  20. Розмноження, вирощування і оброблення полуниці і земляники


Варіанти завдань


№ варіанту

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

№ теоретичного питання.

Розділ 1

17

16

20

19

5

4

3

2

1

8

7

9

10

13

12

11

10

6

15

14

№ теоретичного питання.

Розділ 2

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

№ практичного питання

2

4

6

8

10

12

14

16

18

20

1

3

5

7

9

11

13

15

17

19


^

Форма звітності та порядок зарахування


У процесі пророблення курсу студент повинний виконати самостійну роботу за встановленим планом, а також підготувати доповідь у вигляді реферату.

Самостійна робота складається з двох розділів: 1 розділ — основи промислового садівництва; 2 розділ — основи промислового садівництва. Варіанти завдань видаються викладачем.

Самостійна робота оформляється у вигляді доповіді-реферату на листах формату А-4. Обсяг реферату 10—25 сторінок.

Реферат доповідається студентом і обговорюється на прак­тичному занятті.

Рекомендована література


  1. Каратаев Е.С., Советкина В.Е. Овощеводство, 2-е изд. М.: Колос, 1984. — 272 с.

  2. Справочник по садоводству/под ред. В.И. Майдебуры. — Киев: Урожай, 1983. — с. 320.

  3. Овощеводство и плодоводство/А.С. Симонов, В.К. Родионов, Ю.В. Крысанов и др.; Под ред. А.С, Симонова. — М.: Агропромиздат, 1986. — 398 с., ил.

  4. Промышленное садоводство/В.И.Сенин, П.В. Клочко. – К.: 1987. — 224 с.

  5. Справочник садовода/под ред. В.К. Зайца — Киев: Вища школа, 1977, — 232 с.

  6. Агроогляд: овочі та фрукти //АПК Інформ. м. Дніпропетровськ.


Для нотаток



Схожі:

Методичні рекомендації та тематика контрольних робіт для студентів заочної форми навчання з дисципліни “Овочівництво та садівництво” для студентів 2 курсу для спеціальності iconМетодичні рекомендації та тематика контрольних робіт для студентів...
Методичні рекомендації І контрольні завдання до виконання практичних занять з дисципліни «Процеси І апарати харчових виробництв»
Методичні рекомендації та тематика контрольних робіт для студентів заочної форми навчання з дисципліни “Овочівництво та садівництво” для студентів 2 курсу для спеціальності iconМетодичні рекомендації та тематика контрольних робіт для студентів...
Методичні рекомендації І контрольні завдання до виконання практичних занять з дисципліни Процеси І апарати харчових виробництв
Методичні рекомендації та тематика контрольних робіт для студентів заочної форми навчання з дисципліни “Овочівництво та садівництво” для студентів 2 курсу для спеціальності iconТематика контрольних робіт для студентів заочної форми навчання з...
Тематика контрольних робіт для студентів заочної форми навчання з дисципліни «Технологія зберігання І переробки зерна»
Методичні рекомендації та тематика контрольних робіт для студентів заочної форми навчання з дисципліни “Овочівництво та садівництво” для студентів 2 курсу для спеціальності icon«Організація виробництва» для студентів 4 курсу заочної форми навчання спеціальності
Методичні вказівки до виконання контрольної роботи з дисципліни «Організація виробництва» (для студентів 4 курсу заочної форми навчання...
Методичні рекомендації та тематика контрольних робіт для студентів заочної форми навчання з дисципліни “Овочівництво та садівництво” для студентів 2 курсу для спеціальності iconТематика контрольних робіт для студентів заочної форми навчання з...

Методичні рекомендації та тематика контрольних робіт для студентів заочної форми навчання з дисципліни “Овочівництво та садівництво” для студентів 2 курсу для спеціальності iconМетодичні рекомендації та тематика контрольних робіт для студентів...
Нові вимоги до підготовки спеціалістів, розвиток І використання наукового потенціалу вузів вимагають залучення майбутніх спеціалістів...
Методичні рекомендації та тематика контрольних робіт для студентів заочної форми навчання з дисципліни “Овочівництво та садівництво” для студентів 2 курсу для спеціальності iconТематика контрольних робіт для студентів заочної форми навчання з...
Дайте порівняльну характеристику обладнанню для інспекції, калібрування І сортування продуктів. Принцип дії машини для калібрування....
Методичні рекомендації та тематика контрольних робіт для студентів заочної форми навчання з дисципліни “Овочівництво та садівництво” для студентів 2 курсу для спеціальності iconТематика контрольних робіт для студентів заочної форми навчання з...
Основні напрями діяльності бакалавра з харчових виробництв. Шифри спеціальностей за стандартом
Методичні рекомендації та тематика контрольних робіт для студентів заочної форми навчання з дисципліни “Овочівництво та садівництво” для студентів 2 курсу для спеціальності iconМетодичні рекомендації та завдання для самостійної роботи студентів...
Камінський П. П. Методичні рекомендації та завдання для самостійної роботи студентів денної та заочної форми навчання напряму 0601...
Методичні рекомендації та тематика контрольних робіт для студентів заочної форми навчання з дисципліни “Овочівництво та садівництво” для студентів 2 курсу для спеціальності iconМетодичні рекомендації щодо організації самостійної роботи студентів...
«Вступ до фаху» для студентів денної (заочної, денно-заочної) форми навчання галузі знань 0305 Економіка та підприємництво» напряму...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Школьные материалы


База даних захищена авторським правом © 2014
звернутися до адміністрації
uchni.com.ua
Головна сторінка