Міністерство економіки україни наказ від 1 серпня 2006 року n 265 Про затвердження Методичних рекомендацій з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах




НазваМіністерство економіки україни наказ від 1 серпня 2006 року n 265 Про затвердження Методичних рекомендацій з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах
Сторінка1/8
Дата конвертації02.09.2013
Розмір0.83 Mb.
ТипДокументы
uchni.com.ua > Право > Документы
  1   2   3   4   5   6   7   8
МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

Наказ

від 1 серпня 2006 року N 265

Про затвердження Методичних рекомендацій з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах

Із змінами і доповненнями, внесеними

наказами Міністерства економіки України

від 21 листопада 2006 року N 354,

від 27 червня 2008 року N 236
7. Контроль за роботою шкільних закладів ресторанного господарства

Відповідальність за організацію харчування учнів (вихованців) у навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів і форм власності, додержання в них вимог санітарно-гігієнічних і санітарно-протиепідемічних правил і норм, за матеріально-технічний стан харчоблоку (їдальні, буфету) покладається на засновників (власників) керівників цих навчальних закладів. Норми та порядок організації харчування учнів (вихованців) у загальноосвітніх навчальних закладах встановлюються Кабінетом Міністрів України. Контроль за охороною здоров'я та якістю харчування учнів (вихованців) покладається на органи охорони здоров'я.

Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затверджений Міністерством охорони здоров'я України і Міністерством освіти і науки України від 1 червня 2005 р. N 242/329.

Контроль за дотриманням законодавства у частині встановлення і застосування роздрібних цін і націнок, розрахунків зі споживачами, правильністю відпуску страв і кулінарних виробів, правильним використанням ваговимірювальної техніки, за якістю і безпекою продукції, додержанням норм і правил, установлених для закладів ресторанного господарства здійснюють органи виконавчої влади та місцевого самоврядування в межах компетенції, наданої чинним законодавством.

Так, згідно із Законом України "Про захист прав споживачів" спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів та його територіальні органи в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі мають право:

перевіряти у суб'єктів господарської діяльності сфери ресторанного господарства якість товарів (робіт, послуг), додержання обов'язкових вимог щодо їх безпеки, а також дотримання правил торгівлі та надання послуг, входити безперешкодно та обстежувати будь-які виробничі, складські, торговельні та інші приміщення цих суб'єктів, здійснювати відбір зразків товарів, сировини, матеріалів, напівфабрикатів для перевірки їх якості на місці або проведення незалежної експертизи у відповідних лабораторіях та інших установах з оплатою вартості зразків і проведених досліджень (експертиз) за рахунок суб'єктів господарської діяльності, що перевіряються;

проводити контрольні перевірки правильності розрахунків із споживачами за надані послуги та реалізовані товари (у разі неможливості повернення зроблених затрат їх відшкодування здійснюється за результатами діяльності суб'єктів господарської діяльності);

одержувати від суб'єктів господарської діяльності, що перевіряються, копії необхідних нормативних документів та інші відомості, які характеризують якість товарів (робіт, послуг), сировини, матеріалів, що використовуються для виробництва цих товарів, виконання робіт.

Також у межах компетенції контроль за роботою шкільних їдалень повинні здійснювати міські (районні) державні адміністрації, районні управління або відділи освіти, адміністрація об'єднання шкільного харчування, органи громадського самоврядування в освіті. Результати перевірок повинні відображатись у контрольному журналі з наступним обговоренням їх на педагогічній раді школи.

Згідно із Законом України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення": нагляд за дотриманням вимог санітарних норм у стандартах та інших нормативно-технічних документах, відповідністю продукції вимогам безпеки для здоров'я і життя населення здійснюють виключно органи, установи і заклади державної санітарно-епідемічної служби.

Головному державному санітарному лікарю та іншим посадовим особам, які здійснюють державний санітарно-епідемічний нагляд, надані повноваження щодо безперешкодного входу на територію і в приміщення всіх об'єктів нагляду за службовим посвідченням і обов'язкових для виконання вказівок щодо усунення виявлених порушень санітарних норм, а також проведення необхідних лабораторних досліджень.

Періодичний контроль проводиться працівниками санітарно-епідеміологічної служби, що здійснюють вибірковий санітарно-гігієнічний огляд шкільних їдалень. Результати їх перевірок повинні заноситись до санітарного журналу.

Перевірку фінансово-господарської діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, які організовують харчування в навчальних закладах, проводять органи виконавчої влади, уповноважені від імені держави в порядку, встановленому законодавством, здійснювати планові та позапланові виїзні перевірки.

15. Закон України від 21.05.99 N 700-XIV "Про здійснення контролю за сплатою збору на обов'язкове державне пенсійне страхування та збору на обов'язкове соціальне страхування".

Указ Президента України від 23.07.98 N 817/98 "Про деякі заходи з дерегулювання підприємницької діяльності".

Щоденний контроль за якістю готових страв у їдальнях при загальноосвітніх навчальних закладах рекомендується здійснювати бракеражною комісією, до складу якої входять завідуючий виробництва закладу харчування, медичний працівник і представник адміністрації закладу.

Важливу роль в організації контролю за харчуванням учнів відіграє медпрацівник школи. Беручи участь в роботі бракеражної комісії, він повинен здійснювати постійний контроль за якістю їжі, а також сировини та продуктів, що надходять, слідкувати за дотриманням Санітарних правил16 в їдальні при школі, брати участь у проведенні вітамінізації страв, проводити огляд учнів для виявлення тих, що потребують дієтичного харчування тощо.

6 Санитарные правила для предприятий общественного питания, включая кондитерские цехи и предприятия, вырабатывающие мягкое мороженое, утвержденные 19.03.91 МОЗ СССР и Минторгом СССР.

СанПин 42-123-4117-86 "Условия, сроки хранения особо скоропортящихся продуктов", утвержденные 20.06.86 приказом МОЗ СССР.

При перевірках шкільних їдалень особливу увагу потрібно звернути на дотримання норм закладки сировини та виходу готової продукції, технології виготовлення страв та виробів, порядку ціноутворення, вимог Санітарних правил при зберіганні і реалізації продукції, обробленні використаного столового та кухонного посуду.

Суб'єкт господарювання повинен безкоштовно надавати для лабораторного контролю зразки сировини та готової продукції в кількості, передбаченій чинними нормативно-правовими актами.

Перевірку шкільних їдалень працівники відповідних служб повинні здійснювати після пред'явлення службового посвідчення та направлення на перевірку, члени комісії (групи) громадського контролю - за посвідченням, що видається профспілковим комітетом школи.

Перевірки виробничих та складських приміщень повинні проводитись в санітарному одязі в супроводі представника шкільної їдальні.

За відмову у сприянні контролюючим особам, які здійснюють перевірки, суб'єкти господарювання несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

За порушення чинного санітарного законодавства, продаж продукції, забороненої до випуску й продажу як небезпечної для життя і здоров'я людей, а також у випадках, що завдали шкоди здоров'ю споживача, суб'єкти господарської діяльності в ресторанному господарстві та їх уповноважені особи несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

За результатами перевірок у разі встановлення порушень адміністрація підприємства (закладу) харчування зобов'язана негайно вжити відповідних заходів для усунення виявлених недоліків.


Додаток 15до розділу 8 Методичних рекомендацій 


^ Анкета для опитування учнів щодо організації харчування у школі

Шановний школяр!

Просимо відповісти на запитання анкети і тим самим допомогти поліпшити якість організації харчування у Вашій школі.

Відповіді на запитання позначте знаком "+", "V" або обведіть.

1. В якому класі Ви навчаєтесь?



















10 

11 

класі 

2. Ваша стать:

Жіноча 

Чоловіча 

3. В яку зміну Ви навчаєтесь?

Першу 

Другу 

Третю 

4. Чи відвідуєте Ви групу продовженого дня?

Так 

Ні 

Не завжди 

5. Як часто і з якою метою Ви користуєтесь послугами шкільної їдальні та буфету?

Частота відвідування 

Я відвідую шкільну їдальню з метою: 

Я відвідую шкільний буфет з метою: 

сніданку 

обіду 

підвечірку (полуденнику) 

отримати безкоштовне молоко (сік) і пряник (здобу) 

сніданку 

обіду 

щоб чогось перекусити і/або випити між уроками 

Щодня (5 раз на тиждень) 

  

  

  

  

  

  

  

4 рази на тиждень 

  

  

  

  

  

  

  

3 рази на тиждень 

  

  

  

  

  

  

  

2 рази на тиждень 

  

  

  

  

  

  

  

1 раз на тиждень 

  

  

  

  

  

  

  

Іноді (1 - 4 рази в місяць) 

  

  

  

  

  

  

  

Ніколи 

  

  

  

  

  

  

  

6. Коли зазвичай Ви відвідуєте шкільну їдальню та буфет?

На перерві після: 

1-го
уроку 

2-го
уроку 

3-го
уроку 

4-го
уроку 

5-го
уроку 

6-го
уроку 

7-го
уроку 

8-го
уроку 

Коли залишаюсь у групі продовженого дня 

Їдальня 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Буфет 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

7. Чи задовольняють Вас у шкільній їдальні та буфеті?

Їдальня 

Буфет 

Так 

Ні 

Не завжди 

Так 

Ні 

Не завжди 

Якість їжі 

  

  

  

  

  

  

Асортимент їжі 

  

  

  

  

  

  

Культура обслуговування 

  

  

  

  

  

  

8. Оцініть страви, які Ви споживаєте в шкільній їдальні та буфеті:

Назва групи страв 

Смакові якості 

Асортимент (можливості вибору) 

"5"(відмінно) 

"4"(добре) 

"3"(задовільно) 

"2"(незадо-
вільно) 

"5"(відмінно) 

"4"(добре) 

"3"(задовільно) 

"2"(незадо-

вільно) 

Холодні закуски (салати) 

  

  

  

  

  

  

  

  

Перші страви 

  

  

  

  

  

  

  

  

Другі страви 

  

  

  

  

  

  

  

  

Напої

  

  

  

  

  

  

  

  

Кондитерські вироби 

  

  

  

  

  

  

  

  

9. Що необхідно поліпшити у Вашій шкільній їдальні та буфеті? (зробіть позначки поруч з тими зауваженнями, які Ви вважаєте вірними)

Якість страв та напоїв 

Зовнішній вигляд (оформлення) зали 

Асортимент страв та напоїв 

Санітарне оброблення (чистоту) зали 

Обсяги порцій (порції замалі - треба збільшити) 

Санітарне оброблення (чистоту) посуду та приборів (виделок, ложок і тощо) 

Ставлення обслуговуючого персоналу до школярів 

Санітарне оброблення (чистоту) столів 

Меблі 

_______________________ власне зауваження 

10. Яку суму грошей Ви в середньому щодня витрачаєте в шкільній їдальні/буфеті на сніданок?

0 коп. (безкоштовне харчування) 

1 - 25 коп. 

1 грн. 

2,51 - 3,00 грн. 

4,51 - 5,00 грн. 

0 коп. (снідаю вдома чи приношу їжу із собою) 

26 - 50 коп. 

1,01 - 1,50 грн. 

3,01 - 3,50 грн. 

5,01 - 5,50 грн. 

0 коп. (не маю потреби) 

51 - 75 коп. 

1,51 - 2,00 грн. 

3,51 - 4,00 грн. 

5,51 - 6,00 грн. 

0 коп. (не маю можливості) 

76 - 99 коп. 

2,01 - 2,50 грн. 

4,01 - 4,50 грн. 

Більше 6 грн. 

11. Яку суму грошей Ви в середньому щодня витрачаєте в шкільній їдальні/буфеті на обід?

0 коп. (безкоштовне харчування) 

76 - 99 коп. 

1 грн. 50 коп. 

3,50 - 3,99 грн. 

6 грн. 

0 коп. (обідаю вдома чи приношу їжу з собою) 

1 грн. 

1,51 - 1,99 грн. 

4 грн. 

6,01 - 6,49 грн. 

0 коп. (не маю потреби) 

1,01 - 1,09 грн. 

2 грн. 

4,01 - 4,49 грн. 

6,50 - 6,99 грн. 

0 коп. (не маю можливості) 

1 грн. 10 коп. 

2,01 - 2,49 грн. 

4,50 - 4,99 грн. 

7 грн. 

1 - 25 коп. 

1,11 - 1,39 грн. 

2,50 - 2,99 грн. 

5 грн. 

7,01 - 7,49 грн. 

26 - 50 коп. 

1 грн. 40 коп. 

3 грн. 

5,01 - 5,49 грн. 

7,50 - 7,99 грн. 

51 - 75 коп. 

1,41 - 1,49 грн. 

3,01 - 3,49 грн. 

5,50 - 5,99 грн. 

8 грн. і більше 

12. Яку суму грошей Ви щодня витрачаєте в шкільній їдальні/буфеті, коли виникає потреба перекусити між уроками?

0 коп. (приношу їжу з дому) 

26 - 50 коп. 

1,01 - 1,50 грн. 

3,01 - 3,50 грн. 

5,01 - 5,50 грн. 

0 коп. (не маю потреби) 

51 - 75 коп. 

1,51 - 2,00 грн. 

3,51 - 4,00 грн. 

5,51 - 6,00 грн. 

0 коп. (не маю можливості) 

76 - 99 коп. 

2,01 - 2,50 грн. 

4,01 - 4,50 грн. 

Більше 6 грн. 

1 - 25 коп. 

1 грн. 

2,51 - 3,00 грн. 

4,51 - 5,00 грн. 

  

Дякуємо за співпрацю!
  1   2   3   4   5   6   7   8

Схожі:

Міністерство економіки україни наказ від 1 серпня 2006 року n 265 Про затвердження Методичних рекомендацій з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах iconМіністерство освіти І науки україни наказ від 28 серпня 2013 року...
Ах виконавчої влади (Постанова n 1242), пункту 106 Положення про загальноосвітній навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету...
Міністерство економіки україни наказ від 1 серпня 2006 року n 265 Про затвердження Методичних рекомендацій з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах iconВорошиловська районна в місті донецьку рада
України від 01. 06. 2005 №242/329 „Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах та від...
Міністерство економіки україни наказ від 1 серпня 2006 року n 265 Про затвердження Методичних рекомендацій з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах iconЗолочівська районна державна адміністрація
«Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», від 15. 08. 2006 №620/563 «Щодо невідкладних...
Міністерство економіки україни наказ від 1 серпня 2006 року n 265 Про затвердження Методичних рекомендацій з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах iconПро затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22. 11. 2004 n 1591 "Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих...
Міністерство економіки україни наказ від 1 серпня 2006 року n 265 Про затвердження Методичних рекомендацій з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах iconПро затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22. 11. 2004 n 1591 "Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих...
Міністерство економіки україни наказ від 1 серпня 2006 року n 265 Про затвердження Методичних рекомендацій з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах iconНаказ
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22. 11. 2004 №1591 “Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих...
Міністерство економіки україни наказ від 1 серпня 2006 року n 265 Про затвердження Методичних рекомендацій з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах icon1239 від 28 серпня 2013 року Про затвердження Типової інструкції...
Положення про загальноосвітній навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 року №778,...
Міністерство економіки україни наказ від 1 серпня 2006 року n 265 Про затвердження Методичних рекомендацій з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах iconВідділ освіти миколаївської райдержадміністрації
Моз україни та мон україни від 01 червня 2005 року №242-329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних закладах»,...
Міністерство економіки україни наказ від 1 серпня 2006 року n 265 Про затвердження Методичних рекомендацій з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах iconПоложення про позаштатну розрахунково-аналітичну групу Великобурлуцького району
Методики спостереження щодо оцінки радіаційної та хімічної обстановки” та від 11 серпня 2010 року №649 “Про затвердження Методичних...
Міністерство економіки україни наказ від 1 серпня 2006 року n 265 Про затвердження Методичних рекомендацій з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах iconПро затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах
На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 22. 11. 2004 №1591 "Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Школьные материалы


База даних захищена авторським правом © 2014
звернутися до адміністрації
uchni.com.ua
Головна сторінка